Πολιτική πίεση Ιλχάν Αχμέτ για τα βερεσέδια των απαλλοτριώσεων της Εγνατίας Οδού

"Το κράτος κόβει το ρεύμα στους πολίτες για 200 ευρώ αλλά όταν είναι να καταβάλει τις υποχρεώσεις του ξεχνάει τις προθεσμίες!".
Screenshot_2580
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για να καταβληθούν 170.000 ευρώ σε 180 δικαιούχους που δεν αποζημιώθηκαν, υποσχέθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, επικαλούμενος νομικό κενό και απώλεια προθεσμιών από την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν συντελεσθεί οι απαλλοτριώσεις μετά από πέντε χρόνια!

  • Ι. Αχμέτ: «Μένω έκπληκτος. Το κράτος κόβει το ρεύμα στους πολίτες για 200 ευρώ αλλά όταν είναι να καταβάλει τις υποχρεώσεις του ξεχνάει τις προθεσμίες!».

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, και απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, τέθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το μείζον ζήτημα της χρονίζουσας καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων σε δικαιούχους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθεισών εκτάσεων για την κατασκευή του οδικού άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Με την απόφαση 81/2018 το Τριμελές Εφετείο Θράκης στο πλαίσιο της Ειδικής Διαδικασίας καθόρισε την οριστική τιμή μονάδας για την αποζημίωση των ακινήτων δικαιούχων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Έκτοτε, αν και παρήλθαν τέσσερα έτη από την εκδοθείσα απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί αναίτια την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε να μάθει στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησής του, πότε σκοπεύουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών να αποζημιώσουν τους δικαιούχους των εν λόγω απαλλοτριώσεων και να δημοσιεύσουν τους σχετικούς πίνακες κατάταξης, καθώς και αν προτίθενται στην κυβέρνηση να αποζημιώσουν επιπρόσθετα τους θιγόμενους πολίτες από τη χρήση του οδικού άξονα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια.

«Συμμεριζόμαστε την ταλαιπωρία που βιώνουν συμπολίτες σε ό,τι αφορά μεγάλα έργα υποδομής, και έχει αναδειχθεί μία μεγάλη αδυναμία του συστήματος των απαλλοτριώσεων, που μας απασχολεί, και το επόμενο χρονικό διάστημα προτιθέμεθα να επανέλθουμε με μία στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για τις υποδομές, Γεώργιος Καραγιάννης.

«Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων έγινε το 2014 και ως το 2017 είχαν πληρωθεί αυτά που προβλέπονταν από την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μέσω του άρθρου 7α. Πρόκειται για 188 ακίνητα και είχαν δοθεί κάτι λιγότερο από 200.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Όπως όμως αποκάλυψε ο ίδιος, προς γενική έκπληξη, στη συνέχεια, μετά την απόφαση του 2018 του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, χάθηκε η προθεσμία των 18 μηνών εντός της οποίας θα έπρεπε η πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση, αφού η προθεσμία συντέλεσής της ήταν μέχρι 23-5-2019!

Μάλιστα, οι δικαιούχοι που επιθυμούσαν τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, να υποβάλλουν αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις διατήρησης έως τις 23-5- 2020. Η προθεσμία πέρασε άπρακτη καθώς δεν έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες, και οι 170.000 ευρώ για τους 180 περίπου αναμένοντες συμπολίτες, περιέπεσαν στις ελληνικές καλένδες…

Πολιτική πίεση Ιλχάν Αχμέτ για τα βερεσέδια των απαλλοτριώσεων της Εγνατίας Οδού«Για το δημόσιο υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί από τη στιγμή που ο δρόμος έχει δοθεί σε κυκλοφορία τα προηγούμενα χρόνια και από την άλλη υπάρχουν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν συντελεστεί», παραδέχθηκε ο κ. Καραγιάννης, κλείνοντας την πρωτολογία του.

Από την πλευρά του, ο Ιλχάν Αχμέτ στην δευτερολογία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω μείνει έκπληκτος να σας ακούω να λέτε ότι ο δρόμος έχει κατασκευασθεί, οι άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, βρίσκεται σε ταχεία κυκλοφορία εδώ και οχτώ χρόνια και απόφαση απαλλοτρίωσης δεν υφίσταται διότι χάθηκαν κάποιες προθεσμίες. Πολύ, δε, περισσότερο που αυτό συνέβη από υπαιτιότητα του ίδιου του δημοσίου. Δηλαδή, εν τέλει κ. υπουργέ μάς λέτε ότι το όλο έργο βρίσκεται στον αέρα ενώ όταν το δημόσιο το ίδιο θέλει να εισπράξει ένα ευρώ από τον πολίτη που χρωστάει την ΔΕΗ, έρχεται και σου κόβει το ρεύμα. Η κυβέρνηση ζητάει από τον πολίτη να είναι ο ίδιος συνεπής στις υποχρεώσεις του και όταν τού παίρνει του χωράφι, μιλάει για προθεσμίες».

Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε ζητώντας επιτακτικά άμεση λύση του ζητήματος που έχει ανακύψει, επικαλούμενος θεμελιώδη παραβίαση του Συντάγματος.

Με αυτά τα δεδομένα ο υφυπουργός υποδομών δεσμεύτηκε εντέλει να λύσει το θέμα με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αυτή είναι μια υπόθεση του παρελθόντος. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νομικό κενό που θα προσπαθήσουμε να το κλείσουμε άμεσα και θα προβούμε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Τα αντιμετωπίζουμε με τις υπηρεσίες μας, αυτό ήταν μια ειδική περίπτωση και γι’ αυτή την ταλαιπωρία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται πολύ σύντομα να πάρει μία πρωτοβουλία ώστε να κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα του παρελθόντος και πολύ σύντομα αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία θα την καταθέσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood