Πολάκης: “Ιδού η αρπαχτή των 10 εκατομμυρίων € του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία DASTERI της Αλεξανδρούπολης”

"Παναγιωτόπουλε και Χαρδαλιά, θα λογοδοτήσετε. Ακυρώστε τη σύμβαση που προκαλεί ζημιά εκατομμυρίων στο Δημόσιο, και παραιτηθείτε!".
ΠΟΛΑΚΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗ ΥΠΕΘΑ-DASTERI

Για “γαλάζιες LED ακρίδες” κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, εγκαλώντας τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Χαρδαλιά αντιστοίχως, για “μη νόμιμη” προμήθεια εκ μέρους του Υπουργείου, φωτιστικών σωμάτων, από τη γνωστή εταιρεία της Αλεξανδρούπολης DASTERI Α.Ε., δια της οποίας προμήθειας τα δημόσια ταμεία ζημιώνονται με ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και σχετικά έγγραφα και δημοσιεύματα, καταγγέλλει:

“Είχα υποσχεθεί να βγάλω στη φόρα μια τεράστια αρπαχτή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας!

Ορίστε λοιπόν: Η συγκεκριμένη χειραψία κόστισε στο Δημόσιο περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Πολάκης: "Ιδού η αρπαχτή των 10 εκατομμυρίων € του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία DASTERI της Αλεξανδρούπολης"

Στα τέλη του 2021 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων. Με “πονηρό” όρο στη Διακήρυξη, η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία “επένδυση” (παρ’ ότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων.

Πολάκης: "Ιδού η αρπαχτή των 10 εκατομμυρίων € του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία DASTERI της Αλεξανδρούπολης"

Παρ’ ότι επρόκειτο για προμήθεια εκατομμύριων ευρώ, στον διαγωνισμό κατέβηκε ΜΟΝΟ ΜΙΑ εταιρεία, η DASTERI A.E., η οποία αναδείχθηκε – ως ήταν φυσικό – μειοδότρια και υπέγραψε τον Οκτώβριο σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό, είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους διαθέτει ΜΟΝΟ η συγκεκριμένη εταιρεία!

Τυχαίο, βέβαια, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ενώ είναι επίσης τυχαίο ότι τις εγκαταστάσεις της Dasteri επισκέφθηκαν τον τελευταίο χρόνο ο Σταϊκούρας και ο Πλακιωτάκης…

 

Η τιμή ανά είδος που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού· είναι και σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ΙΔΙΑ εταιρεία έχει δώσει για τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών!

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προμηθεύθηκε από τη Dasteri φωτιστικά σώματα LED 40W-120W σε τιμές από 490€ έως 780€/τμχ και προβολείς LED 55W-185W σε τιμές από 470€ έως 790€/τμχ,

 

ΟΤΑΝ:

– το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας (το οποίο η Dasteri προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ, δηλαδή μιλάμε για διαφορά 600€ στο τμχ!

– η ΙΔΙΑ η Dasteri έχει προμηθεύσει τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε Δήμους (με απ’ ευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ απ’ ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας!

– τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευθεί ΤΡΕΙΣ και ΤΈΣΣΕΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ! Ενδεικτικά, ο Δήμος Πάτρας (με διαγωνισμό που βέβαια δεν συμμετείχε μόνο ένας…) προμηθεύθηκε τα φωτιστικά σώματα LED με 211€/τμχ και τους προβολείς LED με 84€-98€/τμχ!

Αν το Υπ. Άμυνας προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα πλήρωνε:

α) για τα 18.910 φωτιστικά σώματα, αντί 11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€), και

β) για τους 5.910 προβολείς, αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΔΙΑΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ κύριε Παναγιωτόπουλε και κύριε Χαρδαλιά;
Ανυπομονώ να ακούσω, αν και φαντάζομαι….
Παναγιωτόπουλε και Χαρδαλιά, όσο κι αν κρύβεστε, θα ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ για την αρπαχτή με τα LED!

Κάνατε διαγωνισμό ορίζοντας στην προκήρυξη ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ τεχνικές προδιαγραφές στα υπό προμήθεια είδη προκειμένου να πάρει τη δουλειά η εταιρεία Dasteri.

Πέρα από τους λαμπτήρες LED 11W, ζητήσατε τα φωτιστικά σώματα καλλωπιστικού τύπου LED 40W και 45W να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο (“με συστοιχίες LED συνδεδεμένες παράλληλα και κάθετα τοποθετημένες σε έναν κυλινδρικό σχηματισμό παράλληλο με τον ιστό ή σε έναν ωοειδή σχηματισμό παράλληλο με το έδαφος”), ώστε να αποκλειστούν όμοια προϊόντα άλλων προμηθευτών, κι έτσι, ΜΗ νόμιμα, να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ προσφέρουσα η εταιρεία Dasteri!

Δεν το λέω εγώ… Το Ελεγκτικό Συνέδριο το είπε, με την υπ’ αριθμ. 312/2022 Πράξη του, με την οποία ΑΚΥΡΩΣΕ τον διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών LED που είχε προκηρύξει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ Προκήρυξη και με μειοδότρια την ΙΔΙΑ εταιρεία!

Ακυρώστε τη σύμβαση που προκαλεί ΖΗΜΙΑ εκατομμυρίων στο Δημόσιο, και ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Αν σας έχει μείνει λίγη τσίπα…

ΥΓ: Περιμένω την απάντησή σας. Όπως επίσης περιμένω από το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ να απαντήσει γιατί του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας τη σύμβαση την ΑΚΥΡΩΣΕ και την ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕ!

Συνεχίζεται…”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood