“Η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση, δηλαδή από 800 € στα 1.600 € ημερησίως (!) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού!”.

Αυτό υποστηρίζει με γραπτή του δήλωση ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, και καταθέτει “δύο σοβαρά ζητήματα ηθικής και οικονομικής τάξεως”.

Συγκεκριμένα:

“α) Κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται, είναι πώς θα οικονομήσουν! β) Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο. Μάλιστα, εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ, και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν, π.χ. αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση, εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών, ως κίνητρο για να τα διαθέσουν, για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες, π.χ. γρίπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019 (!), προ κορωνοϊού. Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσήλειου και παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ. Η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση, και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα”.

“Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που από καιρό ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;
Ντροπή και αίσχος!”, σημειώνει ακόμη ο κ. Πολάκης, και καταλήγει:

“Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους, και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους!”.