Ποιος είναι ο «αγαθός γίγαντας» που πιάστηκε την Πέμπτη ανοιχτά της Καβάλας

Πρόκειται για προστατευόμενο ψάρι που τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή και δεν αποτελεί είδος-στόχο της αλιευτικής δραστηριότητας
karxarias

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν από το πρωί της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020 οι εικόνες από το καρχαριοειδές βάρους σχεδόν 330 κιλών που πιάστηκε από καβαλιώτικη μηχανότρατα.

Τα σχόλια των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ποικίλλουν ως προς τις αντιδράσεις των πολιτών, με άλλους απλά να θαυμάζουν τη σπάνια «ψαριά» και άλλους να στηλιτεύουν την επιλογή των ψαράδων να το σκοτώσουν.

Ο Τεχνολόγος-Γεωπόνος Άρης Χρηστίδης έδωσε με σχόλιό του αρκετές απαντήσεις. Αναλυτικά, έγραψε:

«Το ψάρι αυτό είναι προστατευόμενο, αλλά δεν είναι είδος στόχου· δηλαδή, δεν είναι είδος που το κυνηγά ο ψαράς. Πιάνεται τυχαία. Πολλές φορές οι ψαράδες τα απελευθερώνουν, μιας και δεν έχουν τιμή, είναι μπελάς να το χειριστεί και να το μεταφέρει κάποιος… και υπάρχουν και πολλοί που καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν αξίζει τον κόπο… αλλά είναι και απειλούμενο και πρέπει να ζήσει μιας και έχουν λιγοστέψει.

Έχω δει καμιά δεκαριά βιντεάκια τον τελευταίο χρόνο με απελευθερώσεις τέτοιων ψαριών από την περιοχή μας. Κάποια όμως πεθαίνουν στα δίχτυα. Δεν ξέρω αν αυτός είχε ήδη πεθάνει όταν τον ανέβασαν… αν δεν είχε πεθάνει, πολύ κακώς που τον σκοτώσανε.

Είναι εξαβράγχιος καρχαρίας… ένας αγαθός γίγαντας που τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή (καβούρια, γάμπαρη) και ζει στα βαθιά. Εντελώς ακίνδυνος. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να πωληθεί, αλλά να δωριστεί στο Νοσοκομείο, σε κάποιο Γηροκομείο ή στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών».

Εξάλλου, μετά από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, παρέμβαση έκανε και η περιβαλλοντική οργάνωση «iSea», η οποία, προς αποφυγήν τέτοιων περιστατικών στο μέλλον, ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου αλιέων μηχανότρατας της Καβάλας «Αγία Ειρήνη» για τη νομοθεσία που διέπει τα είδη της οικογένειας Hexanchidae και ενημέρωσε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αλιέας σε περίπτωση που πιαστεί στα δίχτυα του ένα προστατευόμενο είδος, νεκρό ή ζωντανό.

Σε ενημερωτικό σημείωμα, που ανήρτησε η οργάνωση στη σελίδα της στο facebook, σημειώνει καταρχάς ότι το ψάρι που αλιεύθηκε από μηχανότρατα ανοιχτά της Καβάλας είναι εξαβράγχιος καρχαρίας που ανήκει στο είδος Hexanchus_griseus. «Πρόκειται για ένα είδος που επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα που προσδίδει ισορροπία στο οικοσύστημα», σημειώνει η «iSea» και προσθέτει: «Απαντάται σε βάθη έως και τα 2500 μέτρα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πληθυσμός του είδους βάσει της IUCN Red List of Threatened Species παραμένει σταθερός, ενώ βάσει του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου δεν έχει αξιολογηθεί, λόγω έλλειψης δεδομένων». Επισημαίνει ακόμη ότι το είδος προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981.

Σε άλλο σημείωμα, με αφορμή την περίπτωση της αλίευσης εξαβράγχιου καρχαρία, η περιβαλλοντική οργάνωση εξηγεί το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας. «Καρχαρίες, σαλάχια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί συλλαμβάνονται τυχαία ή παγιδεύονται σε αλιευτικά εργαλεία», εξηγεί, «χωρίς να αποτελούν είδη-στόχους της αλιευτικής δραστηριότητας». «Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παρεμπίπτουσα αλιεία και αποτελεί µία από τις κύριες απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα παγκοσμίως», επισημαίνει. «Οι αλιείς έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν ως προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος», συνεχίζει, «απελευθερώνοντας προστατευόμενα ή απειλούμενα είδη που τυχαία συλλαμβάνονται στα αλιευτικά τους εργαλεία, ακόμα και όταν αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια».

Τέλος, παραθέτει το ακόλουθο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένα μεγάλο άτομο Hexanchus griseus να απελευθερώνεται πίσω στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σημειώνει σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερα παρόμοια περιστατικά σε όλη την Ελλάδα και με ικανοποίηση αντιλαμβανόμαστε πως η συνεχής ενημέρωση και η πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις σταδιακά αποδίδει. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά από όλους μας!!!».

https://www.facebook.com/iSea.org/videos/1737443539730850/

Με πληροφορίες από το kavalapost.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood