Ποια ενδεχόμενη κίνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζει “πολύ-πολύ βαριά”, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

"Θα επιφέρει τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ ημών και των γειτόνων μας".
ΠΕΤΣΑΣ 5

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά το μήνυμα “άλλο να είσαι προκλητικός και άλλο ισχυρός”, και υπενθύμισε οτι οι ΗΠΑ δια του State Department τάχθηκαν μόλις προ ημερών υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Επιπλέον, όσον αφορά τα περί ενδεχόμενης απόφασης της γείτονος να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, διαμήνυσε με έμφαση οτι θα πρόκειται για μια “κίνηση πολύ-πολύ βαριά”, καθώς “θα επιφέρει τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ ημών και των γειτόνων μας, ανάμεσα στον Χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία”.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

“Θα ήθελα να διαχωρίσω το θέμα της Αγίας Σοφίας από τα υπόλοιπα. Δεν είναι θέμα ανησυχίας, είναι θέμα προετοιμασίας. Δεν ανησυχούμε, προετοιμαζόμαστε όμως για κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν είναι διμερές, είναι παγκόσμιο, γιατί η Αγία Σοφία είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει η σημερινή της ηγεσία, θα επιφέρει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ ημών και των γειτόνων μας, αλλά και ανάμεσα στον Χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία. Επομένως, είναι μία κίνηση πολύ-πολύ βαριά. Πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το επίπεδο, ή τέλος πάντων, ότι – μέσω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας – θα υπάρξει περιθώριο για αναδίπλωση της τουρκικής ρητορικής. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα ζητήματα, είτε της Ανατολικής Μεσογείου, είτε στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγικές ροές, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε  ό,τι χρειαστεί  για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι άλλο ζήτημα να είσαι προκλητικός, και άλλο ζήτημα να είσαι ισχυρός. Η αμερικανική διπλωματία, το State Department, πολύ πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, καταδίκασε σαφέστατα την τουρκική πρακτική, χαρακτηρίζοντας την τουρκολιβυκή συμφωνία ως μία συμφωνία που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, και λέγοντας ξεκάθαρα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως και το χερσαίο έδαφος.  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Πρόεδρο Ερντογάν, μία στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και μία στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ίσως ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Αλλά για να υπάρξει μια σχέση καλής γειτονίας, πρέπει να σφυρηλατηθεί και από τους δύο, δεν αρκεί ο ένας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood