Πληθυσμός-ρεκόρ για τον μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς δύο χρόνια μετά τη φωτιά

Δύο σχεδόν χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον νομό Έβρου, ο πληθυσμός του απειλούμενου Μαυρόγυπα συνεχίζει να φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
MAVROGYPES STH DADIA (2)

Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αναπαραγόμενος πληθυσμός των τελευταίων τριάντα ετών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η συστηματική παρακολούθηση του είδους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 41 επωάζοντα ζευγάρια, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των φετινών καταγραφών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, πέρυσι, κατά την πρώτη αναπαραγωγική περίοδο μετά την πυρκαγιά, ο καταγεγραμμένος αριθμός ζευγαριών Μαυρόγυπα είχε ανέλθει στα 38, ενώ πριν από την πυρκαγιά του 2023, δηλαδή τα έτη 2021 και 2023, ο μέγιστος αριθμός που είχε καταγραφεί ήταν 36 ζευγάρια.

Πληθυσμός-ρεκόρ για τον μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς δύο χρόνια μετά τη φωτιά

Η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του είδους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις διαχρονικές προσπάθειες διατήρησής του, μέσα από διαχειριστικές δράσεις που στοχεύουν στη μείωση της θνησιμότητας από ανθρωπογενή αίτια, στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφής, στη διαχείριση των ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, καθώς και σε ανάλογες προσπάθειες ενίσχυσης του πληθυσμού που γίνονται στη γειτονική Βουλγαρία.

Η απώλεια δέντρων φωλεοποίησης εξ αιτίας της πυρκαγιάς, φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό την επιλογή θέσεων φωλεοποίησης τοπικά, ενώ αναμένεται σταδιακά τα πουλιά που εξακολουθούν να φωλιάζουν σε καμένα δέντρα, ή να μετακινηθούν σε κοντινά ζωντανά δέντρα. Σε περιπτώσεις συνεχών καμένων εκτάσεων, στις οποίες δεν έχουν απομείνει κατάλληλα ζωντανά δέντρα φωλεοποίησης, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μεριμνά για την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών αλλά και για την κατάλληλη διαμόρφωση των ζωντανών δέντρων προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο μέλλον. Αμέσως μετά την πυρκαγιά εγκαταστάθηκαν δεκαπέντε τεχνητές φωλιές, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος “LIFE | Rhodope Vulture”, στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο ΟΦΥΠΕΚΑ, πρόκειται να γίνει διαμόρφωση της κόμης είκοσι ζωντανών δέντρων ώστε να μπορούν να υποδεχτούν φωλιές του είδους. Παράλληλα, διερευνάται η καταλληλότητα του ενδιαιτήματος σε περιοχές περιφερειακά του Εθνικού Πάρκου, τις οποίες θα μπορούσε, δυνητικά, να εποικίσει μέρος του πληθυσμού, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του.

Πληθυσμός-ρεκόρ για τον μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς δύο χρόνια μετά τη φωτιά

Φωτογραφίες | Πέτρος Μπαμπάκας – Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood