Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής απόφασης στις 12.5.2022, για τη στήριξη των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών), με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας, και με δεδομένη την αναγκαιότητα ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών εν όψει καλλιεργητικής περιόδου, ολοκληρώθηκαν χθες 18.5.2003 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αναγκαίοι έλεγχοι, και εκδόθηκαν οι εντολές πληρωμής 38.000 περίπου δικαιούχων, με συνολικό ποσό 30 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αρχεία πληρωμής διαβιβάστηκαν σήμερα το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής για να πιστωθούν τα ποσά ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων και συγκεκριμένα:
- Καπνά επικράτειας – κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών.
- Μελίσσια επικράτειας – κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας.
- Κορινθιακή σταφίδα – κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας.
- Αχλάδια επικράτειας – κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας.
- Σπαράγγια επικράτειας – κυρίως στις Π.Ε. Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης, Αιτωλοακαρνανίας.
- Κρόκο επικράτειας – κυρίως στην Π.Ε. Κοζάνης.
Επίσης, χθες 18.5.2023, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενισχύσεις για:
- Σταφύλια Αττικής, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, ύψους 7,6 εκ. ευρώ (deminimis) σε 6.200 παραγωγούς.
- Ελαιώνες και την πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου, ύψους 8,1 εκ. ευρώ σε 35.000 μικροκαλλιεργητές.
Με τις σημερινές πληρωμές ολοκληρώθηκε ένας κύκλος καταβολής σημαντικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλάμβανε πέρα από τις συνδεμένες ενισχύσεις που καταβάλλονταν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, και σημαντικές ενισχύσεις στα πλαίσια του deminimis και των πληρωμών για την ουκρανική κρίση.
Από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη τη χώρα.