“Η Κυβέρνηση αποκαθιστά μια αδικία σε βάρος 235.233 συνταξιούχων που ταλαιπωρήθηκαν με τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην καταβολή από χθες το βράδυ των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ύψους 142,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις 2 Ιουνίου  αυξήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί με τον νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Όσον αφορά τα φορολογικά, ετέθη σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το παγκόσμιο εισόδημα των συνταξιούχων αλλοδαπής που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
  • Νέο πλαίσιο για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και μετά την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, με μείωση τελών για τα καινούρια Ι.Χ., και αύξηση για όσα Ι.Χ. φέρουν πρώτη ημερομηνία ταξινόμησης έως τις 31 Αυγούστου 2018, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκαλεί η εισαγωγή παλαιών και πιο ρυπογόνων, μεταχειρισμένων Ι.Χ. από το εξωτερικό.
  • Σύσταση επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών. Η ρύθμιση αποσυμφορίζει τα δικαστήρια, σταματά να κρατά σε ομηρεία πολλούς φορολογουμένους που είχαν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, και φέρνει έσοδα ταχύτερα στο δημόσιο ταμείο.