Πλειοψηφία 3/5 για τους Δημάρχους – Κάθε Οκτώβριο οι Δημοτικές εκλογές

Τι θα γίνει με τις Κοινότητες και τους υποψηφίους τους, καθώς και με την εποπτεία των ΟΤΑ με τη σύσταση επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας.
ek-800x445

Έως τις 30 Ιουνίου θα κατατίθενται οι υποψηφιότητες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, οι οποίες θα διεξάγονται σταθερά τον Οκτώβριο, χωρίς σύνδεση με τις Ευρωεκλογές.

Είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική, όπως εφαρμόστηκε, καταργείται.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπό συζήτηση, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και το αναγκαίο ποσοστό για εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

Σε αυτές τις “αποκαλύψεις” προχώρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά τη συμμετοχή του στις 27.11.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για των ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Περαιτέρω, από το σύνολο των λεγομένων του, επισημαίνεται ότι το πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας στις πράξεις των ΟΤΑ θα αλλάξει άμεσα. Ιδρύονται επτά Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας, όπου μεταφέρονται άμεσα υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων, και ενισχύονται επιπλέον με προσλήψεις νομικών, που έχουν ήδη λάβει έγκριση να πραγματοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός, ανέφερε:

Για το εκλογικό σύστημα: «Είναι διακηρυγμένη αρχή της Κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργείται. Ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ ισχυρό το πρόσωπο του Δημάρχου, ο οποίος πρέπει για να εκτελέσει το έργο του να συνοδεύεται από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή η δημοτική περίοδος είναι μεταβατική. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δώσαμε ό,τι εργαλεία μπορούσαμε να δώσουμε για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Και πάλι υπάρχουνε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα γνωρίζετε κι εσείς τα προβλήματα. Και να δούμε φυσικά περιπτώσεις: – πως θα εκλέγονται οι Δημοτικές Αρχές, – ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός των μελών του Δημοτικού  Συμβουλίου, – τα ποσοστά εκλογής από την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογές θα γίνονται, για να είναι ξεκάθαρο, τον Οκτώβριο. Θα αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές.  Θα μιλάμε για Οκτώβριο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αξιοποιήσουμε τη fix ημερομηνία, τη σταθερή ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου οι υποψηφιότητες να κατατίθενται εγκαίρως ως τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία».

Για εποπτεία ΟΤΑ: «Θα πρέπει να σας δώσουμε τα εργαλεία ώστε να μπορείτε να επιταχύνετε και να τρέξετε το δημοτικό έργο γρήγορα.  Κεντρικό κομμάτι σε αυτό θα είναι η αναβάθμιση της εποπτείας των ΟΤΑ, δηλαδή: Σήμερα όλοι σας είμαι σίγουρος ότι ταλαιπωρείστε από τις Αποκεντρωμένες γιατί καθυστερούν να εγκριθούν οι αποφάσεις, να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας, να τρέξουνε πράγματα. Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες χρονίζουνε μήνες, εβδομάδες, κάποιες φθάνουνε και χρόνο, και πολλές φορές χρειάζεται και η προσωπική σας παρέμβαση για να τρέξουν αυτονόητα πράγματα. Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει και άμεσα. Θα ιδρυθούν, επιτέλους, οι επτά Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας. Θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση άμεσα με το προσωπικό των Αποκεντρωμένων και θα εγκρίνουμε και έχουν εγκριθεί ήδη θέσεις νομικών οι οποίες θα τις στελεχώσουνε για να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτό θα γίνει γιατί θέλουμε ο έλεγχος να περιοριστεί και να είναι πολύ αυστηρός ως έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να σας πει αν πρέπει να πάρετε ένα απορριμματοφόρο ή να πάρετε ένα σάρωθρο ή να πάρετε μία μπουλτνόζα ή να πάρετε σαράντα μπουλντόζες. Είναι δικό σας θέμα. Εσείς έχετε θέμα να αποφασίσετε την πολιτική που θα ακολουθήσετε, να βάλετε τα εργαλεία τα οποία κρίνετε ότι είναι καλύτερα για να εξυπηρετήσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και το Κράτος μόνο θα έρχεται θα σας λέει η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας εάν είναι νόμιμο αυτό που κάνατε ή όχι. Και μάλιστα θα το κάνουμε και πολύ πιο ρητά και πολύ πιο σαφές ότι όλες οι πράξεις που παίρνει η Αυτοδιοίκηση είναι άμεσα εκτελεστές ανεξαρτήτως του ελέγχου νομιμότητας. Και θα βάλουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε κάποιος αν θίγεται να μπορεί να προσφεύγει ώστε να παίρνει μια προσωρινή αναστολή σύντομου χρονικού διαστήματος. Και βέβαια  θα υποχρεώσουμε τις Υπηρεσίες Εποπτείας να εκδίδουν το πόρισμά τους και την Απόφασή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Και όλο αυτό θα γίνεται σε ένα ανεξάρτητο πλαίσιο, μακριά από το Κεντρικό Κράτος, χωρίς ουσιαστικά παρέμβαση του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών ή άλλου μέλους της Κυβέρνησης. Η εποπτεία των ΟΤΑ θα είναι Αυτοτελής, θα είναι από καταρτισμένο προσωπικό και θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στο νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζεται για τις Δημοτικές Εκλογές, αναφέρθηκε ξανά ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, συμμετέχοντας στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 03.12.2020 Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης για τους Δήμους της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτή τη φορά, ξεχώρισαν δύο θέματα:

  • η πλειοψηφία που θα διαθέτουν οι Δήμαρχοι στα νέα Δημοτικά Συμβούλια. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι κατά κανόνα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, θα είναι τα 3/5.
  • όσον αφορά το θέμα των Κοινοτήτων, από τα λεγόμενά του προέκυψε ότι στο σχεδιασμό προκρίνονται οι «μεγάλες Κοινότητες» (το πληθυσμιακό όριο εξετάζεται) και να υπάρχει σύνδεση των υποψηφίων για τις Κοινότητες με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την παρέμβαση του Θ. Λιβάνιου:

«Κλείνοντας θα πω τρία πράγματα σχετικά με το εκλογικό σύστημα. Είπαμε λοιπόν ότι καταργείται η απλή αναλογική. Στις επόμενες εκλογές λοιπόν ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα έχει πλειοψηφία. Και θα έχει πλειοψηφία η οποία θα είναι κατά κανόνα τα 3/5. Πιθανόν, λέω εγώ μία ιδέα, μία σκέψη, εάν κάποιος πάρει πολύ μικρό ποσοστό στον Α’ γύρο και εκλεγεί τελικά Δήμαρχος, να έχει μία έδρα λιγότερο, έστω συμβολικά, λέω ένα παράδειγμα, ή κάτι αντίστοιχο. Αλλά ο πυρήνας και η βασική συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων οι οποίοι εκλέγονται με ποσοστό στο Β’ γύρο, θα έχει τα 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό το κάνουμε για έναν λόγο, το ξαναλέω: άμα ρωτήσουμε εκατό περαστικούς έξω εδώ στην Αθήνα, ποιος κέρδισε τις Δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, οι εκατό, αν όχι οι εκατό οι ενενήντα εννέα θα πουν ο Μπακογιάννης. Για παράδειγμα ο ένας θα πει ο Συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά». Είναι τόσο ισχυρό το πρόσωπο του Δημάρχου στην εκλογική διαδικασία, που πρέπει να έχει και την απαραίτητη πλειοψηφία για να κριθεί στο τέλος. Κοινότητες: Πρώτον, ο 3.463 όταν μιλάει για Δήμους και Κοινότητες εννοεί τις Κοινότητες που υπήρχαν προ του Καποδίστρια. Τους 900 Δήμους και τις 134 Κοινότητες. Δεν εννοεί προφανώς τις Κοινότητες οι οποίες συστάθηκαν με τον Κλεισθένη. Η δε μετονομασία τους σε Κοινότητες από Δημοτικές Κοινότητες ήταν μία πράξη πολιτικά απαράδεκτη, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και αναβίωσης της εποχής προ Καποδίστρια. Ξεκάθαρα. Είχε σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση στη διοικητική δομή μέσα. Ακόμα και το λεκτικό έχει σημασία. Το λεκτικό Κοινότητα και ο τίτλος Πρόεδρος Κοινότητας είχε μια de facto δημιουργία των Κοινοτήτων που υπήρχαν πριν τον Καποδίστρια. Των 6.500 Κοινοτήτων. Και πάμε λοιπόν στα πραγματικά ερωτήματα. Στις μεγάλες Κοινότητες – το πληθυσμιακό όριο θα το δούμε – πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ναι ή όχι; Και να το πω διαφορετικά, πρέπει ο Δήμαρχος στις μεγάλες Κοινότητες να έχει το εργαλείο για να ασκήσει την εξουσία και να έχει καλύτερη λειτουργία των δομών; Νομίζω ότι και η ΚΕΔΕ στο Συνέδριό της το 2018 είπε ναι, ήταν κατά των ανεξαρτήτων ψηφοδελτίων, ναι πρέπει να είναι μες στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου. Νομίζω ότι η ζωή έχει δείξει ότι είναι καλύτερα. Εγώ προτιμάω, επειδή το ακούω το επιχείρημα ότι νέοι άνθρωποι μπήκαν στις Κοινότητες, εγώ τους νέους ανθρώπους τους θέλω μες στο Δημοτικό  Συμβούλιο, τους θέλω Αντιδημάρχους, τους θέλω Δημάρχους, τους θέλω Προέδρους, εγώ χαίρομαι όταν βλέπω και νέους Δημάρχους, όταν βλέπω νέα παιδιά να ασχολούνται, όταν βλέπω νέους Αντιδημάρχους, να εμπιστεύεστε και σε θέσεις ευθύνης νέους Γενικούς Γραμματείς. Είμαι κατά γενικά του ηλικιακού ρατσισμού, όλοι χρειάζονται και όλες οι ομάδες χρειάζονται, στην τελική θα τους κρίνει ο κόσμος. Τώρα από εκεί και κάτω, γιατί τώρα συζητήσαμε π.χ. για τα Βασιλικά που έχουν 4.000 κόσμο, αν μου πεις ένα χωριό που έχει εκατό κατοίκους πως θα εκλέγεται, θα βρούμε και εκεί έναν τρόπο να εκλέγονται».

πηγή: airetos.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood