“Κατόπιν εορτής, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη μας και ιδιαίτερα στη φοιτητική κοινότητα αυξάνονται ταχύτατα, η ΔΑΠ θυμήθηκε να επικαλεστεί την υγεία των φοιτητών και να εμφανιστεί!”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εκλεγμένα μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στα τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνής, και καταλογίζουν στη γαλάζια παράταξη, πως “τόσο καιρό που εκπρόσωποι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στα τμήματα της Κομοτηνής και άλλοι φοιτητές, έκαναν λόγο για μαζικά τεστ σε όλη τη φοιτητική κοινότητα, που μέσα στα αστικά λεωφορεία με προορισμό την Πανεπιστημιούπολη στοιβάζονταν οι φοιτητές ο ένας πάνω στον άλλον, που δεν αυξήθηκε ούτε μισό δρομολόγιο, που δεν μοιράστηκε ούτε μία μάσκα δωρεάν, βγαίνει τώρα και μας λέει πως πρέπει να γίνουν rapid tests στη φοιτητική κοινότητα”.

“Φυσικά και πρέπει να γίνουν τα tests σε όλους τους φοιτητές”, συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ, ωστόσο προσθέτουν: “Όμως, τόσο καιρό που έθιγαν το συγκεκριμένο ζήτημα οι φοιτητές, δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί της  κυβερνητικής παράταξης. Να σημειώσουμε ότι ήταν αρκετές οι φορές που ουσιαστικά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ καθυστέρησαν ή εμπόδισαν τη διεξαγωγή των Διοικητικών Συμβουλίων όπως στα τμήματα «Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών» και «Ιστορίας και Εθνολογίας»”.

  • Ολόκληρη η ανακοίνωση των εκλεγμένων της ΠΚΣ στα τμήματα της Κομοτηνής:

“Μετά  και την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων  που παρακολουθούμε στην Ροδόπη αλλά και πανελλαδικά τις τελευταίες μέρες, γεγονός που είχε προβλεφθεί απ’ την επιστημονική κοινότητα, αποδεικνύεται η τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης η οποία δεν έχει παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό από τη στιγμή που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι χώροι εκπαίδευσης. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να βαδίζουμε σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε την Πέμπτη στην Κομοτηνή, προκειμένου να γίνει ένας ενδελεχέστερος έλεγχος της κατάστασης σχετικά με την εξάπλωση του covid-19. Εδώ να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλος συνωστισμός στους χώρους όπου έγιναν τα τεστ, τα οποία μάλιστα ήταν ελάχιστα σε σχέση με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων ατόμων.

Εδώ και δύο μήνες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί αγωνίζονται προκειμένου να είναι ανοιχτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, στην Κομοτηνή μεγάλος αριθμός μαθητών κινητοποιήθηκε, στην προσπάθειά τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για λιγότερους μαθητές ανά τάξη με υπέρτατο όριο τα 15 άτομα, για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων στους σχολικούς χώρους κ.α.. Φάνηκε ωστόσο, και στην πράξη, πως αυτά τα μέτρα τα θεωρεί κόστος η κυβέρνηση και δεν αποτελούν προτεραιότητά της, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη νεανική -κυρίως- κοινότητα της Κομοτηνής. Ακόμα και σήμερα στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν 20αρια και 25αρια τμήματα την ίδια στιγμή που η «ατομική ευθύνη» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις και η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί τους νέους!

Είναι τελείως υποκριτική η στάση της παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία τόσο καιρό που εκπρόσωποι, εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστικη ΚΣ στα τμήματα της Κομοτηνής και άλλοι φοιτητές έκαναν λόγο για μαζικά τεστ σε όλη τη φοιτητική κοινότητα, που μέσα στα αστικά λεωφορεία  με προορισμό την Πανεπιστημιούπολη στοιβάζονταν οι φοιτητές  ο ένας πάνω στον άλλον, που δεν αυξήθηκε ούτε μισό δρομολόγιο, που δεν μοιράστηκε ούτε μία μάσκα δωρεάν, βγαίνουν τώρα και μας λένε πως πρέπει να γίνουν rapid tests στη φοιτητική κοινότητα. Φυσικά και πρέπει να γίνουν  τα tests σε όλους τους φοιτητές, όμως τόσο καιρό που έθιγαν το συγκεκριμένο ζήτημα οι φοιτητές δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί της  κυβερνητικής παράταξης. Να σημειώσουμε ότι ήταν αρκετές οι φορές που ουσιαστικά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ καθυστέρησαν ή εμπόδισαν τη διεξαγωγή των Διοικητικών Συμβουλίων όπως στα τμήματα «Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών» και «Ιστορίας και Εθνολογίας». Κατόπιν εορτής λοιπόν,  αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη μας και ιδιαίτερα στη φοιτητική κοινότητα αυξάνονται ταχύτατα, η ΔΑΠ θυμήθηκε να επικαλεστεί την υγεία των φοιτητών και να εμφανιστεί!

Είναι φανερό πως όσο εξελίσσεται η πανδημία, τόσο επιβάλλεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας  τόσο σε σχολές ,σχολεία και τμήματα, όσο και σε άλλους δημόσιος χώρους.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ Κομοτηνής καλεί την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τη διοίκηση του ΔΠΘ, έστω και τώρα, να ανταποκριθούν στα παρακάτω αιτήματα:

  • Άμεσα, μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ covid σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές.
  • Πραγματοποίηση απολυμάνσεων με κρατική ευθύνη και δαπάνη, στις φοιτητικές εστίες και λέσχες.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, για άμεσες προσλήψεις καθηγητών, για εξεύρεση νέων αιθουσών.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των χώρων εκπαίδευσης. Σταθερή δουλειά για όλο το  προσωπικό καθαριότητας στους εκπαιδευτικούς χώρους.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον δρομολόγια για τους φοιτητές προς και από την Πανεπιστημιούπολη.
  • Να καλυφθούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εξ αποστάσεων εκπαίδευση φοιτητών που βρίσκονται σε καραντίνα. Επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου προγράμματος τηλεκπαίδευσης.

Ο λαός και η νεολαία  δεν μπορεί να πληρώνει άλλο τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της υγείας και της μόρφωσής του!”.