Έναν νέο διαγωνισμό, με την ονομασία “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”, διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ).

Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι:

  • Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
  • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.
  • Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών, αλλά την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη Μαθηματική γνώση.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, και Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου.

Κάθε διαγωνιζόμενος/η καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται γονική συναίνεση και η συνδρομή 10 ευρώ στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται από τους γονείς των μαθητών:

  • στο βιβλιοπωλείο “Δημοκρίτειο” (Δημοκρίτου 7, Κομοτηνή), ή
  • στο τηλέφωνο 6973358142 (συντονιστής διαγωνισμού Νικολαΐδης Νίκος), ή
  • ηλεκτρονικά μέσω του emerodopis@gmail.com: στέλνοντας τη γονική συναίνεση και πραγματοποιώντας κατάθεση του ποσού των 10 € σε τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Alpha Bank.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είναι ολοκληρωμένη η εγγραφή στον διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν, και η γονική συναίνεση, και το ποσό των 10 €.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται πριν τις 25/1/2020 ώστε να ετοιμαστούν τα βιβλία που θα παραλάβουν οι μαθητές την ημέρα του διαγωνισμού.

Ημερομηνία διεξαγωγής διαγωνισμού: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 09:30 – 11:00, στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής (Π. Τσαλδάρη 1 Κομοτηνή).

Περισσότερες πληροφορίες (όπως, Tι είναι ο διαγωνισμός, Eνδεικτικά θέματα, Eγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού, Θέματα οργάνωσης του διαγωνισμού, κ.ά), στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html

Σε σχόλιό του ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ, Νίκος Νικολαΐδης, αναφέρει:

“Οι μαθητικοί διαγωνισμοί δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο στους ελληνικούς μαθητικούς κύκλους. Υπάρχουν κλασικοί διαγωνισμοί Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Λόγου-Αντίλογου κ.ά. καθώς και σύγχρονοι διαγωνισμοί Εργαστηρίων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, Ρομποτικής, Πληροφορικής κ.ά. Οι λόγοι συμμετοχής σε έναν μαθητικό διαγωνισμό είναι πολλοί και διαφορετικοί, πράγμα που αποδεικνύεται από την πληθώρα τους. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο έναν νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό διαγωνισμό Μαθηματικών. Ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας» δεν είναι ένας κλασικός διαγωνισμός Μαθηματικών. Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι προσιτός από το σύνολο των διαγωνιζομένων, να είναι ευχάριστος και σύντομος σε διάρκεια και να αξιολογεί την εφαρμογή των σχολικών γνώσεων στην καθημερινότητα. Για αυτόν τον λόγο ο διαγωνισμός αποτελείται από 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ως εκ τούτου υπάρχει αντικατάσταση των πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών με την κριτική σκέψη και ικανότητα. Όλες οι ερωτήσεις απαντώνται με βάση τις σχολικές γνώσεις, έτσι εξετάζεται η ικανότητα πάνω σε αυτές και όχι κάποια ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Ο «Πυθαγόρας» είναι ένας συμμετοχικός και όχι ανταγωνιστικός διαγωνισμός. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα στις επιδόσεις των διαγωνιζόμενων τα αποτελέσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αυτά θα αφορούν στο κατά πόσο μπορεί ένας μαθητής να εφαρμόσει πραγματικά τις σχολικές γνώσεις. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα είναι ένα βήμα προς την ενίσχυση της Μαθηματικής Εκπαίδευσης και της εφαρμογής της”.