Όπως σχολιάζει περαιτέρω ο κ. Χαριτόπουλος, “δυστυχώς από τη διαδικασία της σύσκεψης, τα συμπεράσματα και το πλαίσιο των διεκδικήσεών της, αποδεικνύεται πόσο ατελής, χωρίς προτάσεις και στοχευόμενες παρεμβάσεις, ήταν η εκπροσώπηση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών”.
Μάλιστα ο κ. Χαριτόπουλος απαριθμεί πέντε βασικά σημεία από τα οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, “απουσιάζει παντελώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής το αποτύπωμα του τόπου μας”.
Συγκεκριμένα:
“-Αποφασίστηκε να διεκδικηθεί η άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας – Μακάζα. Η δημοτική αρχή Μαρώνειας – Σαπών θα έπρεπε να ζητήσει και την κατασκευή κόμβου – διόδου απ’ ευθείας από τη συμβολή του κάθετου άξονα με την εθνική οδό, στον δρόμο για Μαρώνεια – Ξυλαγανή – Ίμερο-Παραλία.
-Αποφασίστηκε να διεκδικηθεί η ολοκλήρωση της μελέτης του Φράγματος Κομψάτου Ιάσμου. Στο θέμα αυτό η δημοτική αρχή Μαρώνειας-Σαπών όφειλε να ζητήσει να συμπεριληφθεί και η άμεση ολοκλήρωση των δικτύων άρδευσης του Φράγματος Ιασίου καθώς και η μετατροπή του και σε υδρευτικό.
-Εν όψει της κατασκευής του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας-Δικέλλων, η δημοτική αρχή Μαρώνειας-Σαπών έπρεπε να ζητήσει να συμπεριληφθεί και η διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση των δρόμων νοτίως του συγκεκριμένου, που οδηγούν στις ακτές.
-Αποφασίστηκε να ενταθούν οι ενέργειες για τη λειτουργία του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και να δοθεί έμφαση στη σύνδεση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με επιχειρήσεις καινοτομίας. Ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών στο σημείο αυτό όφειλε να ζητήσει την αναβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών και την αναμόρφωση των προγραμμάτων της, καθώς και την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος!
-Ζητήθηκε από τους φορείς να προχωρήσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής και η αυτοδιαχείρισή της. Κάτι ανάλογο πρέπει να διεκδικηθεί και για το ΒΙΟΠΑ Σαπών”.
Επιπλέον κατά τον κ. Χαριτόπουλο “θα μπορούσαν να τεθούν από τον δήμαρχο πολλά ακόμη κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα για τον τόπο, όπως:
- Η κατασκευή συστήματος αναμονής από τον αγωγό φυσικού αερίου κοντά στο ΒΙΟΠΑ Σαπών από όπου αυτός διέρχεται.
- Η ανάδειξη και αναβάθμιση των λιμανιών Μαρώνειας και Ιμέρου.
- Η ίδρυση και λειτουργία Λιμενικού Ταμείου στη Ροδόπη με έδρα τη Μαρώνεια.
- Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μαρώνειας–Σαμοθράκης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Η θεσμοθέτηση και κατασκευή Καταδυτικού Πάρκου στη Μαρώνεια.
- Η αποδέσμευση από το Υπερταμείο, και η παραχώρηση στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, της έκτασης της παραλίας Ιμέρου».
“Ωσεί παρών”
Δεδομένων των προαναφερθέντων ο κ. Χαριτόπουλος τονίζει: “Όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών κατέγραψε μόνο την παρουσία της στη συγκεκριμένη σύσκεψη, μετέχοντας ως απλός παρατηρητής και χάνοντας έτσι μία ακόμη ευκαιρία να αναδείξει και να εντάξει μείζονα ζητήματα της περιοχής στο διεκδικητικό πλαίσιο του νομού και μάλιστα με τη στήριξη όλων των φορέων”.