“Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ολιγώρησε και στο θέμα αυτό. Επικαλείται την γραφειοκρατία και όλοι απορούν, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι μας, πως τα κατάφεραν άλλες Περιφέρειες να λύσουν το πρόβλημα αυτό, ξεπερνώντας τα εμπόδια, ιδιαίτερα όταν διανύουμε μια περίοδο εορταστική, κατά την οποία οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συνεχείς και ενδελεχείς”.

Τα βέλη του προς τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εξαπολύει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», με αφορμή την αυταπόδεικτη ανεπάρκειά της στο θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων των κτηνιάτρων.

Ως γνωστό, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜ-Θ βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης όπως τονίζει επιτακτικά από τα μέσα Σεπτέμβρη ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Ο λόγος είναι ότι πλέον δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι κτηνίατροι για να φέρουν σε πέρας τις βασικές υποχρεώσεις που έχει η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχει μόνο έναν κτηνίατρο, η ακριτική Ορεστιάδα που είναι προμετωπίδα των συνόρων έχει δύο, και η έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή έχει πέντε κτηνιάτρους, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Ενώ τα προγράμματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αυξάνονται συνεχώς λόγω έξαρσης των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, με κρούσματα ευλογιάς, καταρροϊκού πυρετού, οζώδους δερματίτιδας, τώρα πρέπει να προετοιμαστούν και για την περίπτωση κρουσμάτων της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

“Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα ήξερε όλα αυτά και ενώ είχε τον χρόνο να ανανεώσει τις συμβάσεις των κτηνιάτρων που είχαν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων με ευρωπαϊκή συμμετοχή χρηματοδότησης, δεν το έπραξε”, επισημαίνει ο κ. Τοψίδης και προσθέτει: “Και δεν είναι μόνο αυτό. Παραμονές Χριστουγέννων δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι θα προβεί στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου συνολικά επτά ατόμων για την κάλυψη αναγκών στην εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης των λοιμωδών επιδημικών νοσημάτων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου. Οι θέσεις αφορούν σε κτηνιάτρους με οκτάμηνη σύμβαση για να στελεχώσουν δύο εξ αυτών την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα), τρεις την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, δύο την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενώ κανένας στην αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία σημειωτέον συνορεύει με τη Βουλγαρία και θα έπρεπε να θωρακιστεί αναλόγως”.