Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 18/11 εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

  • Δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου:

“Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή καλύτερα, είναι η εκτροπή. Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή  υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; Ό,τι και να είναι, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!”.

  •  Δήλωση της προέδρου του “Κινήματος Αλλαγής”, Φώφης Γεννηματά:

“Για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω. Κάποιοι δεν θέλουν. Επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Επιδιώκει με τη στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ας επικρατήσει η κοινή λογική. Είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και στις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια”.

  • Ανακοίνωση του ΚΚΕ:

“Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό, με στόχο να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στον λαό που αγωνίζεται και τηρεί με το παραπάνω όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Κι ας μην κουνάει το δάχτυλο στον λαό, στη νεολαία και στα πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν γιόρτασε φέτος την 28η Οκτωβρίου ή άλλες γιορτές. Μαζικοί φορείς, πολιτικές νεολαίες και κόμματα, γιόρτασαν, έτσι όπως κάνουν κάθε χρόνο: με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, αίθουσες, πλατείες, δρόμους, τηρώντας βεβαίως φέτος όλα τα μέτρα προστασίας. Έτσι θα γιορτάσουν, όπως ξέρουν και όπως έχουν αποφασίσει, και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν σιωπητήριο, και σε όσους προσπαθούν να μετατρέψουν την – αναγκαία για τη ζωή και την υγεία – μάσκα, σε φίμωτρο. Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων “καθ′ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία, για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων”.

  • Ανακοίνωση της “Ελληνικής Λύσης”:

“Η κυβέρνηση αφού έφερε την Ελλάδα στο απροχώρητο με τους “λάθος ολιγάριθμους”, τα ανύπαρκτα μέτρα για τον τουρισμό, παρά τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης και τη μηδενική πρόληψη, καταφεύγει πανικόβλητη στο κατασταλτικό μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων. Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν, στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973”.

  • Ανακοίνωση του “ΜέΡΑ25”:

“Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και στα πολιτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο κίνδυνος τόσο για τη Δημοκρατία όσο για τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας, υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη”.