• Λαϊκή παράδοση και εορταστική διάθεση, πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Το δρώμενο “Καμήλες και Ντιβιτζήδες” (καμηλιέρηδες) είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Δωδεκαημέρου της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα όπου οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό Διόνυσο με σάτιρα και ξέφρενους χορούς. Μετά την επικράτηση της Χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί. Ο Δημήτρης Κτενίδης, στο έργο του “Λαογραφικά Θουρίου Διδυμοτείχου”, καταγράφει το έθιμο και ως αναπαράσταση του ταξιδιού του Μεγάλου Βασιλείου από τα βάθη της Ανατολής.

(pics & video) Κομοτηνή: Οι Ανατολικορωμυλιώτες αναβίωσαν ξέφρενα το δρώμενο "Καμήλες και Ντιβιτζήδες"Οι Ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι – καπέλο και μάσκα μαζί φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), και στολισμένο με καθρεφτάκια για τον ξορκισμό των πνευμάτων, και πολύχρωμες κορδέλες. Στη θέση των δοντιών τοποθετούνται αρμάθες από ξερά φασόλια. Στη μέση και στα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπάνε στο έδαφος “εκβιάζοντας” κατά κάποιο τρόπο τη γονιμότητα της γης. Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό και με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα). Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμερία νάρκη. Η καμήλα στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα και ζυγίζεται με τέχνη για να μη γέρνει και κουράζει τον «καμιλτζή». Οι ντιβιτζήδες, η καμήλα, ο γκαϊντατζής ή ο φιουρτζής (παίζει φλογέρα) συνοδεύουν τις σάρτες (χορωδίες) από σπίτι σε σπίτι. Οι νοικοκύρηδες, αφού ακούσουν τα τραγούδια και τα παινέματά τους, κερνούν όλους και δίνουν κάποιο φιλοδώρημα. Πολλές φορές η καμήλα πέφτει κάτω και κάνει την άρρωστη, και σηκώνεται μόλις βγει το κέρασμα.

(pics & video) Κομοτηνή: Οι Ανατολικορωμυλιώτες αναβίωσαν ξέφρενα το δρώμενο "Καμήλες και Ντιβιτζήδες"Ο Σύλλογος Αντολικορωμυλιωτών αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το έθιμο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, με τον Πρόεδρό του Αθανάσιο Καρακασίδη να ευχαριστεί τον κόσμο για την προσέλευση, τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής για την υποστήριξη και την ένταξη της εκδήλωσης στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς και τους χορηγούς της δράσης.

Την εκ των ων ουκ άνευ στήριξη ανάλογων δράσεων διατήρησης της τοπικής παράδοσης, κατέθεσε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, Νατάσα Λιβεριάδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολύ χορό υπό τους ήχους του παραδοσιακού συγκροτήματος “Θρακόμελο”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ