Εκδήλωση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus Plus, στο οποίο έλαβε μέρος, διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Tο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατά τη διετία 2017-2019, εντασσόταν στη δράση KA2 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», και είχε τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century» (Μέσω της ρομποτικής και της συνεργασίας δημιουργούμε τους επιτυχημένους πολίτες του 21ου αιώνα).

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, συμμετείχαν το IES Schamman από το Las Palmas της Ισπανίας, και το Kõrveküla Põhikool από την επαρχία Tartu της Εσθονίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις διεθνικές συναντήσεις μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης, όπου συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές και από τα τρία σχολεία. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος, πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου, με τη συνοδεία τριών καθηγητών τους, ταξίδεψαν στα Κανάρια Νησιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017. Εκεί κατασκεύασαν και δοκίμασαν Τηλεχειριζόμενα Υποβρύχια Οχήματα! Οι μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου μοιράστηκαν τη μεγάλη εμπειρία που είχαν σε αυτόν τον τομέα και μύησαν τους Έλληνες και Εσθονούς μαθητές σε έναν καινούριο κόσμο, αυτόν των υποβρύχιων ρομπότ.

Τον Μάιο του 2018 η αποστολή του σχολείου της Κομοτηνής ταξίδεψε στην Εσθονία, την πιο προηγμένη χώρα σε ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης, καθώς και τη χώρα με ένα από τα αποδοτικότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου.

Τον Οκτώβριο του 2018 ήταν η σειρά του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής να φιλοξενήσει τους Ισπανούς και τους Εσθονούς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εταιρεία Prisma στην Αλεξανδρούπολη, μια πρωτοπόρο εταιρεία που ασχολείται με την πληροφορική και έχει αναλάβει την κατασκευή καλωδιώσεων ακόμη και για δορυφόρους! Ακόμη επισκέφθηκαν την πρώτη σχολή ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη, την Eduact, ενώ στην Ξάνθη αντάλλαξαν απόψεις με τους Robospecialists, την ομάδα η οποία διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο σε διαγωνισμούς ρομποτικής, και φυσικά επισκέφθηκαν το πανεπιστήμιο της πόλης που διαθέτει εξαιρετικά οργανωμένα εργαστήρια που ενθουσίασαν τους ξένους επισκέπτες. Οι Ισπανοί και οι Εσθονοί μαθητές φιλοξενήθηκαν από ελληνικές οικογένειες, γεύτηκαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και γνώρισαν τον ελληνικό τρόπο ζωής. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, το σχολείο οργάνωσε ημερήσιες αποδράσεις στους Φιλίππους, στην πόλη της Καβάλας, στο οχυρό Νυμφαίας και στη Μαρώνεια, και ξενάγησε τους ξένους επισκέπτες στα αξιοθέατα της πόλης μας.

Όλες οι συναντήσεις προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, που διεύρυναν τους ορίζοντές τους και γύρισαν με περισσότερες γνώσεις για τη ρομποτική αλλά και για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφθηκαν· γύρισαν διαφορετικοί, πιο πλούσιοι πνευματικά, πιο ανοικτοί προς τους άλλους, έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και τις οικογένειές τους. Κάποιοι από τους μαθητές που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους: