Τηλεδιάσκεψη με στελέχη των βιομηχανιών “Πλαστικά Θράκης” και “Lariplast”, οι οποίες προχωρούν στην παραγωγή προστατευτικών και χειρουργικών μασκών στη Θράκη και στη Λάρισα αντίστοιχα, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο βιομηχανίες αναπροσάρμοσαν τις γραμμές παραγωγής τους, και αξιοποιώντας  πρώτες ύλες από την Ελλάδα δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως!
“Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω. Θέλω να ξεκινήσω από τη Σύνοδο Κορυφής όπου έγινε μία συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει σημαντική παραγωγική δυνατότητα και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές σε ιατρικό εξοπλισμό, κυρίως προστατευτικού χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν το οποίο αποτελεί ακόμα σχέδιο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση, εσείς, με τη δική σας ευρηματικότητα, την ταχύτητα, και αναλαμβάνοντας και ένα επιχειρηματικό ρίσκο, το κάνετε ήδη πράξη, τόνισε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των “Πλαστικών Θράκης” Κώστα Χαλιορή και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της “Lariplast” Γιάννη Τσερέπα.
“Και θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία κινηθήκατε και για το γεγονός πια ότι παντρεύονται δύο σημαντικές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με μεγάλη προϋπηρεσία στον κλάδο, με εξαιρετική φήμη εντός και εκτός Ελλάδας, για να μπορούν να παράγουν πρώτες ύλες και κυρίως μάσκες χειρουργικές, που τόσο μας είναι και θα μας είναι απαραίτητες, σε χρόνο ρεκόρ και σε ποσότητες πολύ σημαντικές για να καλύψουν ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, αλλά γιατί όχι, και της αγοράς του εξωτερικού”, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίροντας ταυτόχρονα τις ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, καθώς όπως σημείωσε “ξέρω ότι έπρεπε να συντονιστούν και τα Υπουργεία ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε κι εμείς την απαραίτητη υποστήριξη για να προχωρήσει αυτή η επένδυση”. Και πρόσθεσε: “Τολμώ να πω ότι αυτή είναι μία έκφανση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα καλύτερά της”.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε διαδικτυακά σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανιών και ενημερώθηκε για την τεχνολογία με την οποία παράγονται οι μάσκες. Υποσχόμενος εξάλλου να επισκεφθεί στο μέλλον και τις δύο βιομηχανίες που παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, τόνισε ότι “η κυβέρνηση στέκεται οργανωμένα κι αποφασιστικά δίπλα στην εθνική βιομηχανία”. 
Από την πλευρά τους τα στελέχη των επιχειρήσεων στάθηκαν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που προσφέρει η νέα αυτή παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και στην “ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες από την πλευρά του κράτους, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις”.
Χαρακτηριστικά ο κ. Χαλιορής σημείωσε: “Βίωσα μια καταπληκτική εμπειρία μετά από τόσα χρόνια που δουλεύω: το τελωνείο να περιμένει εμάς και μετά να κλείσει. Φανταστείτε, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 17.00, η μηχανή εκτελωνίστηκε εκείνη την ημέρα, το φορτηγό περίμενε και ήταν στην Ξάνθη στις 08.30 το επόμενο πρωί”.
Αναφερόμενος στις αδειοδοτήσεις, ο κ. Τσερέπας επεσήμανε: “Στα τριάντα χρόνια που είμαι επιχειρηματίας είναι η πρώτη φορά που έχω δει τόσο καλά να συντονίζεται το κράτος με την επιχειρηματικότητα”, και έκανε λόγο για “αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Υγείας και τον Πρωθυπουργό”.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, συμμετείχαν ακόμη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Animus Αχιλλέας Νταβέλης, ο προϊστάμενος ποιοτικού ελέγχου του Ομίλου Πλαστικά Θράκης Κωνσταντίνος Εμμανουήλ και ο διευθύνων σύμβουλος της Thrace NG Χρήστος Καραγεωργίου.