Στο νεοκλασικό αρχοντικό Στάλιου*, πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων της ταινίας μεγάλου μήκους “Εξύψωση”, της ερασιτεχνικής κινηματογραφικής ομάδας “Maik Productions”.

Το γύρισμα αφορούσε τη χοροεσπερίδα μιας κλειστής ομάδας επιφανών Κομοτηναίων της δεκαετίας του 1920.

bc008e65 girisma 3Πήραν μέρος καλλιτέχνες και μη της πόλης μας: Μυρσίνη Λαντζουράκη, Κεβόρκ Μελκονιάν, Άννα Μαχαιροπούλου, Άρτεμις Τσολάκη, Βούλα Παναγιωτίδου, Κώστας Μαυρίδης, Χρύσα Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Λαντζουράκης, Χρύσα Μαυρίδου, Σεραφείμ Γιολδάσης, Γιώργος Αθανασιάδης.

Την κινηματογράφηση έκανε ο Δημήτρης Πολίτης, ενώ στον συντονισμό ήταν ο Σταύρος Γκιουζελίδης, η Ειρήνη Παράσχου, και η Όλγα Τζελέπη που έγραψε και την ιστορία της ταινίας.

Η Ελένη Αποστολίδου επιμελήθηκε το μακιγιάζ των ηθοποιών, και η Ειρήνη Ανανιάδου τις κομμώσεις.

Με χαρά και υπομονή βοήθησαν: ο πρόεδρος Άρης Ασσαριωτάκης και ο ζωγράφος Άγγελος Γεωργίου από τον σύλλογο καλλιτεχνών Ροδόπης “Αθηνίων” που στεγάζεται στην “Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη” η οποία φιλοξενείται στο αρχοντικό, ο πολιτιστικός σύλλογος “Alma Libre”, το κομμωτήριο προσωπολογίας “Sakis”, και η μουσική σχολή “Ωδείο Θράκες” του Μαρίνου Τόκα.

Τη γενική επιμέλεια, είχαν οι υπεύθυνοι της ομάδας, Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς, Σπύρος Νταντανίδης και Παναγιώτης Αναστασίου.

69679c0d girisma 4* Το νεοκλασικό αρχοντικό Στάλιου, χτισμένο το 1833, έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης διατηρητέο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 1.469/1950. Είναι διώροφο κτίσμα με ημιϋπόγειο, και η κύρια όψη του χαρακτηρίζεται από αυστηρή νεοκλασική συμμετρία. Ψευδοπαραστάδες “μπουνιάτο” χωρίζουν την όψη σε τρία μέρη και φέρουν επίκρανα κορινθιακού ρυθμού. Αξιόλογα στοιχεία του κτιρίου είναι ο ημικυκλικός εξώστης της εισόδου και το τοξωτό ανώφλι της, τα ανάγλυφα αετώματα στα παράθυρα του ορόφου που υποβαστάζονται από μικρά φουρούσια, οι κεφαλές κορών που υπάρχουν πάνω από ανοίγματα, καθώς και οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του.