Η Κομοτηνή τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

98 χρόνια από τις θηριωδίες των Τούρκων εις βάρος των Μικρασιατών.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε μνημόσυνο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, ενώ ο Γραμματέας του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης “Ο Μέγας Βασίλειος”, Παναγιώτης Μαυρίδης, εκφώνηση τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

“Να αποδειχθούμε άξιοι απόγονοι των ηρώων προγόνων μας”, προέτρεψε ο Επίσκοπος, και σημείωσε: Η ιστορία πρέπει να καταγράφεται και να διδάσκεται. Την ιστορία δεν χρειάζεται να την ξαναγράψουμε αλλά να την ξαναδιαβάσουμε”.

b7ee5acd img 1366Για μέρα “μνήμης και αναστοχασμού”, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, και πρόσθεσε: Τιμούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τα θύματα των διωγμών που υπέστη ο ελληνισμός στη Μικρά Ασία, χωρίς όμως αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας. Ως χώρα και ως λαός εργαζόμαστε σταθερά για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία και την ασφάλεια στην περιοχή. Είμαστε όμως ανυποχώρητοι απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απέναντι στις προκλήσεις και την επιθετικότητα εκ μέρους της γείτονας. Είμαι βέβαιος, πως αν πορευτούμε με σύμπνοια και σύνεση, δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία απειλή”.

“Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των προγόνων μας, και πορευόμαστε με ψηλά το κεφάλι στον ρου της ιστορίας. Της ιστορίας που δεν διαγράφεται”, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης, Χαράλαμπος Φαρασόπουλος.