[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα “ΥΔΡΑ”

Φέρει 16 πυραύλους ESSM, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, συστήματα εντοπισμού drones, οργανικό ελικόπτερο και άνδρες των ΟΥΚ.
Screenshot_908

Λίγο πριν τις 10 απόψε το βράδυ απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, και θα κατευθυνθεί, με ενδιάμεσο σταθμό τον Ναύσταθμο της Κρήτης, στην Ερυθρά Θάλασσα, η φρεγάτα «Ύδρα» συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες-Eunavfor Aspides», ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που διαταράσσεται από τις επιθέσεις των Χούτι.

[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"
Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε το τελικό πράσινο φως για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη η οποία έχει αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι, και όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, “είναι μια αποστολή σε ζώνη κινδύνου που εξυπηρετεί όμως τα εθνικά συμφέροντα”.
Για την Ελλάδα είναι διπλής σημασίας η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας. Η Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην εμπορική ναυτιλία, δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μια διαταραχή η οποία προκλήθηκε αρχής γενομένης από τις πρώτες επιθέσεις των Χούτι τον περασμένο Νοέμβριο, και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας που ανεβάζουν τις τιμές και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στις αγορές της Δύσης. Συγχρόνως όμως η Ελλάδα ως Ναυτική Δύναμη η οποία βρίσκεται μάλιστα στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ, έχει λόγο να είναι παρούσα σε αυτή την επιχείρηση καθώς επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά.
Κυρίως όμως η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή που εντάσσεται στο εγχείρημα της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"

Η “EUNAVFOR ASPIDES” έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, και αποστολή, την προστασία δια της δημιουργίας θόλου ασφαλείας, των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα· θα είναι δε σε στενή συνεργασία με την Αμερικανο-Βρετανική πρωτοβουλία “Prosperity Guardian”, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της για συμμετοχή σε διεθνή δύναμη που θα αναπτυσσόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, και η απόφαση της Ε.Ε. για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Δύναμης διευκόλυνε τις επιλογές της κυβέρνησης.Η Ελλάδα έχει αναλάβει την Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης με το στρατηγείο της Λάρισας και επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Β. Γρυπάρη, ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio», που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επί του πεδίου.

[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"Στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε πραγματική μάχη με τον χρόνο ώστε η φρεγάτα ΥΔΡΑ να εξοπλιστεί καταλλήλως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ειδικές απαιτήσεις της αποστολής αλλά και για να υπάρξει η κατάλληλή σύνθεση του πληρώματος για μια τέτοια επιχείρηση.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρει 16 πυραύλους ESSM για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, συστήματα εντοπισμού drones, οργανικό ελικόπτερο και άνδρες των ΟΥΚ.
[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"
Τα τρία άλλα πλοία της EUNAVFOR ASPIDES είναι σαφώς πιο ενισχυμένα και σε οπλικά και σε ηλεκτρονικά συστήματα:
  • Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio», είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 κελιά πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη τρία πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm αναβαθμισμένα σε Strales, καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
  • Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221, «Hessen», 5.800 τόνων. Διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά για 24 αμερικανικούς SM-2, RIM/162 ESSM και Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών, και για την εγγύς προστασία της δύο Mauser 27mm.
  • Η γαλλική φρεγάτα D-653, «Languedoc», διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN, ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».

[PICS] Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"

πηγή

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood