Σχεδόν δύο τόνους όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Οι λιμενικοί φόρεσαν χειροπέδες σε έναν 37χρονο ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένων ενεργειών, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Σάπων, επί της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, Ι.Χ. φορτηγό όχημα, με οδηγό και ιδιοκτήτη τον 37χρονο.

ostraka3

Το όχημα οδηγήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω δράστης μετέφερε – διακινούσε 75 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), συνολικού βάρους 1.119 κιλών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ήτοι 68 σάκοι βάρους 1020 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,3εκ. έως 3,9εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ.), και 42 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους τελλίνα (donax truncullus), συνολικού βάρους 821 κιλών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ήτοι 30 σάκοι βάρους 604 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,2εκ. έως 2,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,0εκ.).

Τα ανωτέρω αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Το όχημα μεταφοράς δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά των οστρακοειδών, λόγω μη τήρησης κανόνων ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τόσο το φορτηγό, όσο και τα όστρακα, τα οποία πρόκειται να καταστραφούν.