Όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εν μέρει υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν ένας 37χρονος ημεδαπός και ένας 36χρονος αλλοδαπός για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία τους.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής οι ανωτέρω δύο δράστες στον λιμενίσκο Μαΐστρου να μεταφέρουν, εντός δύο επιβατηγών Ι.Χ. οχημάτων, 65 σάκους δίθυρων μαλακίων, συνολικού βάρους 1.054 kg, και συγκεκριμένα:

  • 55 σάκους περιέχοντες 879kg του είδους αχιβάδα (ruditapesdecussatus), εκ των οποίων 352kg υπολειπομένων διαστάσεων και
  • 10 σάκους περιέχοντες 175kg του είδους κυδώνι (venus verrrucosa),εκ των οποίων 53kg υπολειπομένων διαστάσεων.

Τα ανωτέρω αλιεύματα, το σύνολο των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπροσθέτως, τα οχήματα μεταφοράς τους δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής), ενώ οι ζώνες αλίευσης είναι ανοικτές μόνο για την αλιεία μυδιών και η αλιεία οστράκων του είδους αχιβάδα απαγορεύεται αυτήν την εποχή.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα, καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.