Σχεδόν έναν τόνο όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, συνελήφθησαν ένας 49χρονος και ένας 39χρονος.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ύποπτο σκάφος, τύπου μπλάβας, με δύο επιβαίνοντες, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις εκβολές του Δέλτα του ποταμού Έβρου, ενώ ο χειριστής του σκάφους δε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του πληρώματος του περιπολικού σκάφους για ακινητοποίηση. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα το εν λόγω σκάφος να προσαράξει σε αμμώδη αβαθή και να διαφύγουν σε παρακείμενη νησίδα οι δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι συνελήφθησαν και με τη συνδρομή στελεχών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Κατόπιν επισταμένης ζύγισης και μέτρησης των οστράκων διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω μετέφεραν – διακινούσαν με σκοπό την πώληση – εμπορία 45 σάκους με δίθυρα μαλάκια του είδους αχιβάδα, συνολικού βάρους 955 kg, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ μέρος αυτών (360 kg) ήταν υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,5εκ. έως 4,2 εκ. κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους που είναι 4,5 εκ).

Διευκρινίζεται ότι για τα ανωτέρω αλιεύματα δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα, που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους, και δεν υπάρχει η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπρόσθετα, οι ζώνες αλίευσης για την αλιεία οστράκων του είδους αχιβάδα είναι κλειστές.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος, καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.