Το τελευταίο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στον τάφο του, στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof Alter Teil, τελέστηκε στις 2 Φεβρουαρίου, ενόψει της συμπλήρωσης 69 ετών από τον θάνατό του. Σύντομα η επιτύμβια στήλη του μνήματός του θα τοποθετηθεί στον περίβολο του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μονάχου, καθώς επίκειται η λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.

Τη “σκυτάλη” της ιστορικής συνέχισης της τέλεσης του μνημοσύνου, για την ανάπαυση της ψυχής του σπουδαίου ανδρός, αλλά και εις μνήμη του έργου του, παίρνει πλέον η Κομοτηνή – το πρώτο ιστορικό μνημόσυνο τελέστηκε την ίδια μέρα με το τελευταίο του Μονάχου.

Η μόνη επιζώσα συγγενής του Καραθεοδωρή, η δισέγγονή του Δέσποινα Σκουτέρη, παρέσχε γραπτώς την επιθυμία της για τη μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων, γράφοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στην επιστολή της: “Έλαβα την απόφαση αυτή καθ’ ότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη, και ο γιος του Στέφανος. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ΄αυτήν την πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας”.

Το τελευταίο μνημόσυνο στο Μόναχο τέλεσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη βαυαρική πολιτεία, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

Ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Ηλία Νταλακίδη, την αντιπρόεδρο Ρένα Τσόγκα, τον πρώην πρόεδρο Χρήστο Γκουλιαμάνη, και άλλα μέλη του, που κατέθεσαν λουλούδια στην επιτύμβια στήλη. Παρέστησαν επίσης, από τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η πρόεδρος Φανή Αθέρα και το μέλος του Δ.Σ. Γεώργιος Μεταλληνός, η υπεύθυνη για τα Τμήματα Μητρικής Γλώσσας, Ελένη Βούλγαρη-Ποππ, από τον Σύλλογο Ποντίων η κ. Αναστασία Ντικ, από τον Σύλλογο Ομογενών Εκπαιδευτικών η κ. Εύα Γρίβα, ο ιστορικός Γεώργιος Μυλωνάς,  η δημοτική σύμβουλος στη πόλη Τάουφκιρχεν, Σόσα Μενεξές-Μπαλντεράνου, η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραβεζύρογλου-Βέμπερ, ο διευθυντής του Λυκείου Μονάχου Σταύρος Ελευθεριάδης, ομάδα εκπαιδευτικών, δασκάλων  και καθηγητών, και αρκετοί ομογενείς. Ο επίσης παρών στην τελετή, ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Μποφἰλιας, έστειλε το ακόλουθο συγκινητικό μήνυμα, σχετικά με την εμπειρία του από τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Μονάχου και με αναφορά και στο πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. “Αξιοσέβαστε πατέρα Μαλαμούση. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Τη θεωρώ τιμή μου. Επιθυμώ πολύ να παρευρεθώ στο εν λόγω μνημόσυνο του αείμνηστου επιστήμονα. Του οφείλω την ευγνωμοσύνη μου. Στην αίθουσα του πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του ξεκίνησα τα πρώτα βήματά μου διδασκόμενος αναλυτική γεωμετρία. Στις εξετάσεις με ρώτησε ο τότε καθηγητής της θεωρητικής φυσικής ποια συγγράμματα συμβουλεύτηκα. Ανέφερα το βιβλίο του αείμνηστου διδασκάλου “Funktionentheorie”. Εξεπλάγην, όταν μου εξομολογήθηκε τελείως εμπιστευτικά: “μου ήταν πολύ δύσκολο να το καταλάβω”. Τέλος, με συνδέει και η πόλις της Σμύρνης μαζί του, από όπου κατάγεται η μητέρα μου αλλά και άλλοι συγγενείς. Όλοι τους πίστευαν βαθιά οτι ήταν πράγματι γνήσιοι απόγονοι των Ιώνων. Άκρως υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Ο παππούς μου, τότε εύπορος έμπορας, διέθεσε ένα σεβαστό ποσό για την ανοικοδόμηση του πανεπιστημίου της Σμύρνης. Ανέμεναν τον Καραθεοδωρή σαν σωτήρα. Πρόκειται για λίγα αξέχαστα σημεία θαυμασμού μου για αυτήν την μοναδικά ξεχωριστή προσωπικότητα. Δηλώνω τη συμμετοχή μου. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Με βαθιά φιλική εκτίμηση. Ιωάννης Μποφίλιας”.   

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την ανταπόκριση τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, και για τις φωτογραφίες την κ. Ρένα Τσόγκα (e-bavariagr.de).