Και φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο δραστήριος Σύλλογος Θρακών Αργολίδας «Η Θράκη» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή μελών του και φίλων του εκδήλωση-αφιέρωμα στα «Ελευθέρια Θράκης», σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, και παρουσία των βουλευτών Γιάννη Ανδριανού και Γιάννη Μανιάτη, εκπροσώπων  στρατιωτικών και λοιπών αρχών, καθώς και της πρόεδρου της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος ( ΠΑ.Ο.Ν.Ε. ) Χριστίνας Αθανασιάδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο Ναυπλίου με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Γεωπολιτικές δυναμικές στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια – Οι περιπτώσεις Μακεδονίας – Θράκης». Ο κ. Μάζης ευχαρίστησε τον σύλλογο για την πρόσκληση και μίλησε με έμφαση για τη δυναμική της Θράκης, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Με την αμεσότητά του και τον τεκμηριωμένο λόγο του, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου στου οποίου τις ερωτήσεις και απάντησε.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, Σίμος Βαρδάκας, αναφέρθηκεεν συντομία στην ύπαρξη – λειτουργία του συλλόγου, καθώς και στη σημασία που έχει για τους Θρακιώτες της Αργολίδας η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης, και ευχαρίστησε τη συνδιοργανώτρια Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, που «πάντα υποστηρίζει οικονομικά τις εκδηλώσεις μας» όπως σημείωσε.

Στον χαιρετισμό του  ο πρόεδρος του συλλόγου Πέτρος Νταλιάνης, ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στη γιορτή του Συλλόγου Θρακών Αργολίδας που πραγματοποιείται για την επέτειο των 99 χρόνων της απελευθέρωσής μας. Η εκδήλωση αυτή, που είναι για εμάς η κορυφαία του έτους, αποτελεί αφενός ημέρα Εθνικής μνήμης, και αφετέρου ημέρα αυτογνωσίας και σκέψεων για το μέλλον του τόπου μας. Έτσι, φέτος, επιλέξαμε τον επιφανή καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη, να μας αναπτύξει, ως καθ’ ύλη αρμόδιος, το θέμα των γεωπολιτικών δυναμικών στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή ένα γνωστικό αντικείμενο που έχει παρελθόν, αλλά και πολύ σημαντικό παρόν και μέλλον.

Η γεωπολιτική ως επίκαιρη έννοια, φυσικά, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους Θρακιώτες και την ιδιαίτερη Πατρίδα μας, με τη γνωστή γεωστρατηγική αξία της, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, γιατί η γνώση είναι απαραίτητη και οι καιροί ιδιαίτερα δύσκολοι. Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει τις ικανότητές του, τις προοπτικές της χώρας μας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, σύμφωνα με τις διεθνείς συγκυρίες, ώστε να τις διαχειριστεί ανάλογα, και με δεδομένο ότι η Πατρίδα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Τελειώνοντας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στα 5α Ελευθέρια Θράκης, και εκ μέρους του συλλόγου εύχομαι το 2020, πρώτα ο Θεός, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης μας με περισσότερες εκδηλώσεις”.

Στη συνέχεια το Λύκειο Ελληνίδων Άργους (Περιφερειακό τμήμα Κουτσοποδίου), με Θρακιώτικες φορεσιές και άψογους σχηματισμούς, υπό τους ήχους της γκάιντας κα της ορχήστρας, ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επέδωσε αναμνηστικό δώρο στον επικεφαλής του χορευτικού συγκροτήματος κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου τίμησε τον κ. Μάζη με ένα σφυρήλατο κλαδί ελιάς που φιλοτέχνησε η κ. Χριστίνα Βασιλείου, με την επιγραφή «5α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ».

Τελειώνοντας, ο σύλλογος, πρόσφερε γλυκά και αναψυκτικά, ενώ παρέθεσε τιμητικό γεύμα στον κ. Μάζη και στην κ. Αθανασιάδου σε κεντρικό εστιατόριο στο παλαιό Ναύπλιο.