Μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση, κατά την επίσκεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ασπράγγελοι» στην Κομοτηνή.

Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν, τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Μνήμες ξύπνησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ασπράγγελοι» Ζαγορίου, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής στο «Αρχοντικό Σκουτέρη», την ιστορική οικία του συγχωριανού τους Κωνσταντίνου Σκουτέρη, από τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων».

Στο αρχοντικό, που αποτελεί δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη – Δίντσογλου προς τον Δήμο Κομοτηνής, και όπου πλέον στεγάζεται το Θρακικό Εθνολογικό & Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, το καλωσόρισμα έγινε από τα κορίτσια του χορευτικού του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, που ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές και κέρασαν τους φιλοξενούμενους λουκούμι και τσίπουρο. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου της Κομοτηνής κ. Μαρία Παπαγεωργιου, η οποία περιέγραψε αναλυτικά την ιστορική παρουσία και διαδρομή των Ηπειρωτών στην Κομοτηνή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μεταξύ των επιφανών και φιλοπατριών οικογενειών της ιστορικής Ηπειρωτικής παροικίας της Κομοτηνής, συγκαταλέγεται και η μεγάτιμος οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη, ο οποίος εγκαταστάθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε οθωμανοκρατούμενη “Γκιουμουλτζίνα”, όπου και δημιούργησε την οικογένεια του και  αναδείχτηκε σε σημαντικό οικογενειακό παράγοντα του τόπου. Το όνομα του έχει συνδεθεί, όπως και του Τελωνίδη, με την αγορά του Φατήρ Γιακά Τσιφλικιού, και την ανέγερση του πρώτου ναΐσκου στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Αρχοντικού-Μουσείου, αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτίριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες και ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης, με τις ευρωπαϊκής προέλευσης τοιχογραφίες του ορόφου. Η ιστορική οικία αποτελεί άριστο δείγμα της ανερχόμενης κατά την περίοδο εκείνη της αστικής τάξης της Κομοτηνής, και ανεγέρθηκε από τον γεννήτορα αυτής, Κωνσταντίνο, όπου γεννήθηκαν τα τέσσερα παιδιά του. Και μετά το θάνατο αυτού και της συζύγου του συνέχισαν να διαβιούν στην οικεία τα τέσσερα παιδιά τους μέχρι το θάνατό τους. Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτη Λύσανδρου Σκουτέρη, Βασιλική Σκουτέρη- Δίντζογλου, έχουσα πάντα έμφυτη την προσφορά, ένεκα τιμής του ονόματος των Ηπειρωτών προπατόρων της, προσέφερε στον Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου Δημάρχου Γεωργίου Παπανδριέλη την ιστορική οικία της οικογένειάς της, και προς τούτο ο τότε Δήμαρχος Κομοτηνής την ανακήρυξε επισήμως ως «Τοπική Ευεργέτιδα του Δήμου Κομοτηνής» (1997). Ο δε Δήμαρχος Κομοτηνής Αναστάσιος Βαβατσικλής, το έτος 2004 τίμησε αυτήν, ανακηρύσσοντας την ως «Επίτιμο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου» του Δήμου Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της τη μεγάλη προσφορά της φιλογενούς και ιστορικής οικογένειας στο τόπο”.

Στην συνέχεια τα μέλη του Συλλόγου «Ασπραγγέλοι» ξεναγήθηκαν στην πόλη και αντιπροσωπεία αυτού επισκέφτηκε την κ. Κική Δίντσογλου-Σκουτέρη στην οικεία της. Άρωμα από τα Ζαγοροχώρια μετέφεραν τα μέλη του  Πολιτιστικού Συλλόγου στην απόγονο του Ηπειρώτη Λύσανδρου Σκουτέρη, στην Κομοτηναία «αρχόντισσα», παρουσία του πρώην δημάρχου Ζαγορίου, κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, και του προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, κ. Γιάννη Τζαμπάζη, που ανέλαβε την ξενάγηση και την φιλοξενία των Ηπειρωτών αδερφών του. Της χάρισαν γεύσεις και μνήμες του χωριού Ασπράγγελοι κι εκείνη άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά και τους υποδέχτηκε με αγάπη απολαμβάνοντας κάθε στιγμή μαζί τους. Η γηραιά κυρία με την εξαιρετική ζωντάνια στο βλέμμα και στην καρδιά, παρενέβη τονίζοντας: «Οφείλουμε την ύπαρξη της Ελλάδος στους Ηπειρώτες δωρητές και στους Ηπειρώτες πολεμιστές της Ελευθερίας, με πρώτο τον Αβέρωφ και το Ναυτικό του. Οι Ηπειρώτες συνέβαλαν πάρα πολλά στο να διευρυνθεί το κράτος. Να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους, αλλά να κρατούν ψηλά και την Κομοτηνή».

Στην Ηπειρωτική καταγωγή τεσσάρων Δημάρχων Κομοτηνής αναφέρθηκε ο κ. Παπαναστασίου, αλλά και στους στόχους του ταξιδιού: «Ο πρώτος δήμαρχος, ο Απόστολος Σούζος, καταγόταν από το μικρό χωριό Ασπράγγελοι, παλιά ονομασία Ντορβά, και σήμερα έδρα του δήμου Ζαγορίου. Δεν έχει πάνω από πενήντα κατοίκους στη διάρκεια του χειμώνα, με έναν όμως πολύ δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Διοργανώσαμε αυτό το ταξίδι για να αποδώσουμε τιμή στη Βασιλική Σκουτέρη που έκανε αυτό το μεγάλο δώρο στον Δήμο Κομοτηνής και τώρα αξιοποιείται και από το Σύλλογο Ηπειρωτών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους Ηπειρώτες που έχουν δώσει πολλά στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Όλοι επιτυχημένοι έμποροι. Εκτός από τον Απόστολο Σούζο, Ηπειρώτες στην καταγωγή ήταν και οι Ζωίδης, Μπέκος και ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Τέσσερις Δήμαρχοι με καταγωγή από την Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες όπου πάτησαν το πόδι τους έκαναν πολλά καλά», κατέληξε, δίνοντας την υπόσχεση ότι οι άριστες σχέσεις των δύο περιοχών θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Στην συνέχεια, οικοδεσπότες και επισκέπτες σε ξενοδοχείο της περιοχής, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και συνέχισαν γλεντώντας με τον ήχο του Ηπειρώτικου κλαρίνου.