Υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και παρουσία πλειάδος Αρχιερέων και πλήθους συγγενών, συνεργατών και φίλων – μεταξύ των οποίων και ο Κομοτηναίος Θεολόγος, Εκκλησιατικός Ιστορικός και Νομικός, κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου, Ηλείας Γερμανού, Πειραιώς Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, Χαλκίδος Χρυσοστόμου, Κηφισίας Κυρίλλου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ιλίου Αθηναγόρου, Λαγκαδά Ιωάννου, Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Φιλίππων Στεφάνου, Μάνης Χρυσοστόμου και των Θεοφ. Επισκόπων Λουτζ και Πόζναν Αθανασίου, Ωλένης Αθανασίου, Ανδίδων Χριστοφόρου, Θαυμακού Ιακώβου και Θεσπιών Συμεών.

Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Γλυφάδας Παύλος, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Νεοχωρίου Παύλος.

Στον Ιερό Ναό προσήλθαν για να ευχηθούν στον νέο Επίσκοπο Ανδρούσης, πλήθος πιστών, συγγενών, συνεργατών και φίλων του από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τον τόπο καταγωγής του την Ηλεία και αλλού.

Ο νέος Επίσκοπος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτή την ώρα με καλεί η αγάπη του Κυρίου δια της ψήφου και των ευχών όλων σας να ανέλθω στο Θαβώρ του Επισκοπικού αξιώματος και να ζήσω την κορύφωση της προσωπικής μου Πεντηκοστής. Γι΄ αυτό για μένα η θερμή προσευχή γίνεται επιτακτικό χρέος για την ορθή πορεία και τον προσανατολισμό της νέας μου διακονίας. Η ευθύνη της έκφρασής της στην πράξη, είναι ευθύνη πορείας σταυρικής και μαρτυρικής, την οποία αποδέχθηκα προσβλέποντας εις Εκείνον που «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας. Σε μια εποχή που η πλεονεξία και η απληστία του ανθρώπου προκαλεί την αδίστακτη εκμετάλλευση του ανθρώπου, και ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ποικίλες μορφές δουλείας, καλούμαι να καταθέσω τον δικό μου λόγο, λόγο χριστοκεντρικό και σωτηριολογικό, να δώσω τη δική μου μαρτυρία, να γίνω δηλαδή συγκυρηναίος και συνοδοιπόρος των αδελφών μας, να τους οδηγήσω στη σωτηρία, στην κατάργηση της φθοράς και του φόβου και του θανάτου, και στη Βασιλεία της αγάπης της οποίας “ουκ έσται τέλος”. Δεν υπάρχει πιο θαυμαστό στη διακονία του Επισκόπου από το να βιώσει με τους ευλαβείς μας Χριστιανούς τη Βασιλεία του Θεού πάσας τας ημέρας της ζωής του, και μάλιστα μέσα από τη Θεία Λειτουργία. Εκεί θα εκφράσει την αγωνία του ως προσευχή για να μη χαθεί έστω και ένα πρόβατο από την ποίμνη του. Στην Αγία Τράπεζα θα εναποθέσει την προσευχή του, τη θλίψη του, τη χαρά του, την μετάνοιά του, και θα τα συνενώνει με τις αναζητήσεις, τις θλίψεις και τις αγωνίες όλων των Χριστιανών μας. Σήµερα πραγματοποιείται η προσωπική µου Πεντηκοστή κατά την οποία το Πνεύµα το Άγιον, ύστερα από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύµου προς την σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ψήφοις κανονικαίς των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, τα ασθενή της ψυχής μου θα θεραπεύσει και τα ελλείποντα θα αναπληρώσει. Θα με καταστήσει υπηρέτη του Αγίου Σώματος Του Χριστού και της Εκκλησίας, και διάκονο των εις Χριστόν πιστευόντων».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα με τον νέο Επίσκοπο και υπογράμμισε πως επιτελούσε με τρόπο άριστο τα καθήκοντά του: «Ο Θεός σου έδωσε πολλά τάλαντα, πολλά χαρίσματα, τα οποία συνεχώς καλλιεργείς χωρίς να τα κρατάς για τον εαυτό σου», σημείωσε, και του του απηύθυνε την παρότρυνση-συμβουλή: «Θα ήθελα μια σκιαγραφία, κάτι λίγο από αυτόν τον άνθρωπο στη διακονία σου μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Οι άνθρωποι σήμερα δεν θέλουν πολλά, θέλουν όμως την αλήθεια και τη γνησιότητα. Με αυτήν την αλήθεια και την απλότητα μέσα στους ναούς, κοντά στις καρδιές των ιερέων της Αρχιεπισκοπής, θα μπορέσεις να στηρίξεις αυτόν τον λαό και τότε έρχεται και η ενίσχυση του Θεού». Επισήμανε, δε, ακόμη: «Η εποχή μας έχει πολλές δυσκολίες, που αν περιμένουμε να τις λύσουμε με τις επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων, άδικα θα ταλαιπωρούμαστε και θα περιμένουμε […] Χρειάζεται η δική μας προσπάθεια και ο δικός μας αγώνας, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στη ζωή μας την εσωτερική, στην πίστη και στις παραδόσεις. Όλα αυτά στηρίζουν πάντα αυτόν τον τόπο». Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκλεισε την ομιλία του με τη σημείωση ότι ο τίτλος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, φέρει στη σκέψη την ιστορία, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας, και κυρίως αυτό που θέλουμε για αύριο».

πηγές: iefimerida.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ, romfea.gr, orthodoxia.gr, amen.gr