Έντονη δραστηριότητα για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ανέλαβε καλύψεις αθλητικών οργανώσεων και πραγματοποίησε σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου συνέδραμε στη διεξαγωγή του υπερμαραθωνίου Παρανεστίου Virgin Forest Ultra Trail (VFUT) ως ομάδα ασφάλειας αγώνων. Οι 105 αθλητές που έλαβαν μέρος, έπρεπε να διανύσουν μια δύσκολη διαδρομή 162 χιλιομέτρων μέσα στα μονοπάτια του παρθένου δάσος Παρανεστίου. Από αυτούς τερμάτισαν οι 80. Η διάρκεια του αγώνα ήταν σαράντα ώρες. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης η οποία συμμετέχει στη διεξαγωγή των αγώνων από τη «γέννησή» τους,  ανέλαβε και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τη  διαχείριση της ασφάλειας των αγώνων με τα μέσα που διαθέτει, αναπτύσσοντας ομάδες οι οποίες παρείχαν σύνθετες υπηρεσίες στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες, με Παρατήρηση, Ενημέρωση, Έρευνα και Διάσωση.

Στην ίδια περιοχή, μία εβδομάδα αργότερα, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ο υπερμαραθώνιος Rodopi Ultra Trail (ROUT) όπου επίσης ο ρόλος της ΕΟΔ Ροδόπης είχε να κάνει με την ασφάλεια και την παροχή πρώτων βοηθειών στους αθλητές του αγώνα. 165 αθλητές ξεκίνησαν από το δασικό χωριό του Ερύμανθου στον Λειβαδίτη, και μέσα από ορεινά μονοπάτια οι 109 από αυτούς κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα των 164 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική διαφορά 7.880 μέτρων.

Αμφότεροι οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι μεγαλύτεροι αγώνες ορεινού τρεξίματος που γίνονται όχι μόνο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 21 Οκτωβρίου η ΕΟΔ Ροδόπης ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την κάλυψη αγώνα μπάσκετ του τμήματος κορασίδων του ΓΑΣ Κομοτηνής στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Στις 15 Οκτωβρίου μέλη του Τμήματος Α΄ Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, μαζί με τον ιατρό-καρδιολόγο Σόφτα Πασχάλη  πραγματοποίησαν ενημέρωση πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Παιδικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης «Κολλέγιο» ύστερα από αίτημά του. Η θεματολογία αφορούσε την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τη χρήση εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή, και ότι μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και γενικά στην καθημερινότητά του. Πνιγμός, πνιγμονή από ξένο σώμα, αιμορραγίες, εγκαύματα, ρινορραγία, κ.τ.λ. Επίσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να οργανώνεται ένα φαρμακείο ώστε να  καλύπτονται οι ανάγκες του παιδικού σταθμού. Μετά τη θεωρητική ενημέρωση ακολούθησε και το πρακτικό κομμάτι όπου όλοι εφάρμοσαν τις τεχνικές που έμαθαν πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα πρώτων βοηθειών.

Ξεκινά το Σχολείο Εκπαίδευσης Διασωστών

Την άποψη ότι «ο εθελοντισμός είναι προσφορά στον εαυτό μας και στο σύνολο» ασπάζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, και καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν, να παρακολουθήσουν το σχολείο βασικής εκπαίδευσης νέων εθελοντών το οποίο ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου. Τη Δευτέρα 30-10-2017 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής (Μαρασλή 1, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Ανατόλια») θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του σχολείου. Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραβρεθούν ώστε να ενημερωθούν για το ακριβές πρόγραμμα και για να επιλύσουν όλες τις απορίες τους.