Στο 27ο διεθνές ισλαμικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο από το Υπουργείο Βακουφίων της Αιγύπτου και υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, συμμετείχαν οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, κ.κ. Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αντιστοίχως.

Στο συνέδριο, με θέμα «Ο ρόλος των ηγετών για τη διάδοση της ειρηνικής κουλτούρας και οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συμμετείχαν αρχιμουφτήδες, μουφτήδες και υπουργοί βακουφίων από πενήντα χώρες του ισλαμικού κόσμου (από Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, Ρωσία).

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΪΡΟ 12Μεταξύ των σημαντικών εισηγήσεων που ακούστηκαν, ήταν και αυτή του μουφτή Κομοτηνής που είχε ως θέμα τη συνύπαρξη και συμβίωση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου, καθώς και την προσέγγιση του κορανίου και του ισλάμ για το θέμα.  Μάλιστα η εισήγηση μεταδόθηκε «ζωντανά» από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια του αραβικού κόσμου. Για τους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης άλλωστε, ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και των ανταποκριτών πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και στο πλαίσιο αυτό έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις.

Οι κ.κ. Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, καθώς και ο θεολόγος Δρ Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου που τους συνόδευε, πραγματοποίησαν επαφές και συναντήσεις με διακεκριμένους ομολόγους τους, ενώ επίσης πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αμπντ, τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αζχαρί, τον Υπουργό Βακουφίων της Αιγύπτου Μοχτάρ Αλ Γκομά, τον Υπουργό Βακουφίων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ξεναγήθηκαν από τον Υπουργό Βακουφίων της Αιγύπτου Μοχτάρ Αλ Γκομά, στο ιστορικό κάστρο του Μωχάμεντ Αλή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, στις Πυραμίδες της Γκίζας, στο ιστορικό τέμενος του Άμρ Αλ Άς, στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Εβραϊκή Συναγωγή και ατην Αρχαία Κοπτική Εκκλησία του Καΐρου.