Την 103η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων τίμησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων», στο ίδρυμα Παπανικολάου της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία ιστορικού περιεχομένου, στη συνέχεια ακούστηκαν επετειακά τραγούδια, ενώ στο πλαίσιο του αφιερωματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης στην ιστορία, στην ποίηση και στον πολιτισμό, ερμηνεύτηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Γκάτσου, του Χατζηδάκι, του Ελύτη, του Ρίτσου, κ.ά. από την Ιωάννα Τσιλιμίγκα και τη Μαρία Αλεβίζου, με τη συνοδεία στο πιάνο του Τιμόθεου Κουράκου. Παράλληλα στον χώρο εκτέθηκαν φωτογραφίες – ντοκουμέντα της εποχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της Βασιλόπιτας στην οικογενειακή ταβέρνα Αλλοτινό.

«Ο αγώνας των Ιωαννίνων για την απελευθέρωσή τους μετά από 483 σκλαβιάς ήταν η σημαντικότερη πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στους Έλληνες και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι δυνάμεις του Εσάτ Πασά παραδόθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 1913. Είμαστε περήφανοι για την πατρίδα και τους προγόνους μας», τόνισε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Τζαμπάζης, προσθέτοντας πως «ο νέος κόσμος έχει μνήμη, και η εκδήλωσή μας αυτό ακριβώς να κάνει, θυμίζει στους νέους τον αγώνα των προγόνων τους». 

Ο σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης προετοιμάζεται για τα εγκαίνια στις 8 Μαΐου της νέας του στέγης στο Αρχοντικό Σκουτέρη μετά από παραχώρηση για τρία έτη από τον Δήμο Κομοτηνής, όπου το παρών αναμένεται να δώσουν εκπρόσωποι Ηπειρωτών από όλη την Ελλάδα. Το γραφείο διοίκησης, τμήμα του ισογείου και ο αύλειος χώρος του κτιρίου θα διατεθούν για την οργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ενώ ο εμπλουτισμός του χώρου με μουσειακά αντικείμενα – εκθέματα, καθώς και πραγματοποίηση εκδηλώσεων, θα γίνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.