Καβουρμά-γίγα μήκους 15,10 μέτρων, βάρους 298,3 κιλών, και πάχους 16,5 εκατοστών, που αναμένεται να καταχωριστεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος στο κόσμο, παρασκεύασαν στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης (που εγκαινίασε η Υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά), τέσσερις κορυφαίες θρακιώτικες επιχειρήσεις του είδους, οι «Απόστολος Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ξάνθη), «Καραχασάν Τζεμαλή & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ξάνθη), «Δελιντζής Α.Ε.» (Διδυμότειχο), «Σταμπολίδης Ι. & Αφοί Βασιλειάδη Ε.Ε. – Νόστιμα» (Αλεξανδρούπολη).

Ο «παγκόσμιος καβουρμάς Θράκης» παρασκευάστηκε με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια παραδοσιακή τεχνική που τον έχουν κάνει φημισμένο εδώ και αιώνες, και θα προσφερθεί στους επισκέπτες της Έκθεσης την τελευταία μέρα λειτουργίας της, δηλαδή την Κυριακή 26 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί.

Η διαδικασία ξεκίνησε με το βράσιμο σε καζάνια πεντακοσίων κιλών μοσχαρίσιου κρέατος, όπου χείρα βοηθείας προσέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης που διοργανώνει την Έκθεση, κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Έτσι, μετά τη μεγαλύτερη καριόκα του κόσμου που απέσπασε και το σχετικό Βραβείο Γκίνες, το Επιμελητήριο Ξάνθης βάζει πλώρη και για τον μεγαλύτερο…καβουρμά του κόσμου!

Στόχος της δράσης είναι η καθιέρωση του καβουρμά ως εθνικού προϊόντος της περιοχής της Θράκης, γεγονός που συνεπακόλουθα θα ενισχύσει την προβολή του και τις εξαγωγές του.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών της Έκθεσης

Παρασκευή 24 Μαρτίου

20:30 / Βραδιά Περιφέρειας ΑΜ–Θ: Ο Dasho Kurti, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους σπουδαίους δημιουργούς και τραγουδιστές (Γ. Νταλάρα, Ε. Βιτάλη, Γλυκερία, Α. Βαρδή, Δ. Ζερβουδάκη, Γ. Καλαντζή, Ε. Τσαλιγοπούλου, κ.ά.), βάζει τη Βαλκανική σφραγίδα και το προσωπικό του στυλ. Ο Βασίλης Προδρόμου, μετά τις επιτυχείς δισκογραφικές και live δραστηριότητες, δίνει το δικό του προσωπικό στίγμα ανάμεσα σε τρεις ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες φωνές από την Ξάνθη: την Έλενα Αρτενιάν που έκλεψε τις εντυπώσεις σε πρόσφατο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, την Έλσα Καριώτη η οποία μάγεψε κοινό και κριτική επιτροπή σε έτερο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, και τη Χρύσα Μωραΐτη που ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Μάκη Σεβίλογλου, είναι έτοιμη για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι Δημήτρης Σίντος στο πιάνο και Θάνος Τσελεμπής στα τύμπανα – κρουστά. Διοργάνωση: Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Π.Ε. Ξάνθης. Συνδιοργάνωση: Επιμελητήριο Ξάνθης.

Σάββατο 25 Μαρτίου

13:00 / Το παραδοσιακό έθιμο του μπακαλιάρου. Μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες, οι σεφ Φώτης Βλαχαντώνης και Κωνσταντίνος Χατζηϊωάννου. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού, καθώς με εξαίρεση τα νησιά, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Κυριακή 26 Μαρτίου

Από τις 11:00 έως και το κλείσιμο της έκθεσης, οι παραγωγοί που έχουν παρασκευάσει τον μεγάλο Θρακιώτικο καβουρμά, τον μοιράζουν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Ώρες λειτουργίας

  • Παρασκευή 24/3: 17:00 – 22:00
  • Σάββατο 25/3: 13:00 – 22:00
  • Κυριακή 26/3: 11:00 – 22:00

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

photos: Ηλίας Μπούκας, maxitisthrakis.blogspot.gr