Το παραδοσιακό Αντολικορωμυλιώτικο έθιμο “Σιντιάνκα” αναβίωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης Κομοτηνής, με τις γυναίκες που συμμετείχαν να φορούν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές που χρονολογούνται από το 1920. 

Οι Σιντιάνκες ξεκινούσαν το φθινόπωρο, όταν τελείωναν όλες οι καλοκαιρινές δουλειές. Οι γυναίκες συγκεντρώνονταν τα βράδια και μέχρι να “πιάσουν” τα κρύα του χειμώνα, σε ένα ανοιχτό μέρος της γειτονιάς, άναβαν φωτιά, και έκαναν δουλειές, όπως το γνέσιμο, το λανάρισμα, το τυλιγάδιασμα, κ.α.

Ταυτόχρονα με τη δουλειά οι γυναίκες τραγουδούσαν, λέγαν αστεία και δεν λείπανε και τα αναμεταξύ τους πειράγματα.

Επίσης στις Σιντιάνκες γινόταν και “νυφοπάζαρο”. Γνωριμίες δηλαδή παλικαριών με κοπέλες, με “προξενήτρες” τις μεγαλύτερες γυναίκες οι οποίες συνέθεταν και μελωδικούς στίχους – τα γνωστά “συνερίσματα” – με τα ονόματα του ζευγαριού όταν φαινόταν ότι υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί “όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μας και μας στήριξαν με την παρουσία τους”, “όλες τις κυρίες που μας πρόσφεραν τα χειροποίητα παραδοσιακά τους εδέσματα για τον μπουφέ μας”, “τον πολιτιστικό σύλλογο Αιγείρου και την πρόεδρό του Μένη Μπουρνούδη που μας παραχώρησε μέρος από τις παραδοσιακές φορεσιές που φόρεσαν όσες κυρίες δεν είχαν τις δικές τους αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές”, “την τοπική κοινότητα και την πρόεδρο Άννα Πατρωνίδου που μας στήριξε για άλλη μια φορά”, “την αντιπρόεδρό μας Σούλα Δημάκη που επιμελήθηκε το στήσιμο της εκδήλωσης”, και “τον χορηγό μας τη ΒΙΟΔΕΛΤΑ (παραγωγή βιοαερίου – ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας) που κάλυψε μέρος των εξόδων της εκδήλωσης”.

Στην αναβίωση, που παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσσα Λιβεριάδου και ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, συμμετείχαν οι: Μαρία Γκουτσίδου, Ευανθία Γκουτσίδου, Παρασκευή Κυρουβγίδου, Τασούλα Παπαλιά, Ράδω Παρασκευούδη, Μαρία Ζυμταρούδη, Ισιδώρα Δραγανίδου, Ελένη Σουργουτσίδου, Σούλα Δημάκη, Δώρα Παρασκευούδη, Τασούλα Δημάκη.