(PHOTOS) Μαρώνεια: Στα «άδυτα» του εντυπωσιακού αλλά αναξιοποίητου σπηλαίου του Κύκλωπα!

Σπάνιες και μαγευτικές εικόνες, ανησυχητικά συμπεράσματα.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Ο περίφημος δίσκος της Μαρώνειας, ένα ιδιαίτερα όμορφο σπηλαιόθεμα.

Μέλη του Συλλόγου “Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκη – Πρωτέας”, εισήλθαν στα «άδυτα» του σπηλαίου.

«Πληγές» που η τοπική κοινωνία της Ροδόπης δια των εκάστοτε αρχόντων της δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να επουλώσει, ήρθε να «ξύσει» μια ομάδα σπηλαιολόγων από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες εβδομάδες.

Μέλη του Συλλόγου “Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκη – Πρωτέας”, εισήλθαν στα «άδυτα» του “Σπηλαίου του Κύκλωπα Πολύφημου”, στη Μαρώνεια, και εξερεύνησαν τον θησαυρό που έχει καλά κρυμμένο εδώ και δεκαετίες.

Το ευτυχές του εγχειρήματος είναι ότι ο Σύλλογος μας αποκαλύπτει μέσω σπάνιων φωτογραφιών που έδωσε στη δημοσιότητα, ένα δείγμα του εντυπωσιακού διάκοσμου του σπηλαίου. Την ίδια όμως στιγμή κρούει «καμπανάκι» για τις καταστροφές και τις λεηλασίες που έχει υποστεί αυτό το αναξιοποίητο αριστούργημα.

Ο «Πρωτέας», αφού αδειοδοτήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, επισκέφθηκε το “Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου” Μαρώνειας, στα τέλη του Νοεμβρίου. Τα μέλη του το καθάρισαν από τα σκουπίδια και αντικατέστησαν τη σπασμένη κλειδαριά της σιδερένιας πόρτας που υπάρχει στην είσοδο, κατόπιν συνεννόησης με την εφορεία.

(PHOTOS) Μαρώνεια: Στα «άδυτα» του εντυπωσιακού αλλά αναξιοποίητου σπηλαίου του Κύκλωπα!Όπως περιγράφει ο κ. Αριστείδης Ζάχαρης σε ανάρτηση στο canyoning-caving.blogspot.gr: Το σπήλαιο μετά την είσοδο χωρίζεται σε δύο κλάδους. Τον αριστερό (νότιο) που είναι και μεγαλύτερος, και τον δεξιό (βόρειο). Ο αριστερός, μετά από στενό διάδρομο μας οδηγεί σε μεγάλο θάλαμο με πλούσιο διάκοσμο, και κατόπιν ακολουθεί διάδρομος με λίμνη και στη συνέχεια βρίσκεται ο μεγαλύτερος θάλαμος του σπηλαίο. Εντυπωσιακός διάκοσμος και μεγάλοι ογκόλιθοι δημιουργούν έναν μικρό λαβύρινθο. Έντονη παρουσία νυχτερίδων, ενώ λόγω του διοξειδίου του άνθρακα πολλά σπηλαιοθέματα είναι διαβρωμένα. Μετά από στενό διάδρομο βρίσκουμε τον περίφημο δίσκο της Μαρώνειας, ιδιαίτερα όμορφο σπηλαιόθεμα. Στον δεξιό, μικρότερο κλάδο, η διαδρομή μας οδηγεί σε θαλάμους με εξίσου ωραίο διάκοσμο και αρκετές νυχτερίδες. Λίγο πριν το τέλος του κλάδου υπάρχει και δεύτερη είσοδος. Ο θρύλος λέει πως ήτανε η κατοικία του Κύκλωπα Πολύφημου τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας για να σώσει τους συντρόφους του. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφή του παρελθόντος μας δείχνουν ότι το σπήλαιο υπήρξε τόπος κατοικίας και λατρείας από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης το 1969 και το 1971 απέδωσαν σημαντικά ευρήματα. Ακόμα παρουσιάζει έντονο βιολογικό ενδιαφέρον. Έχει πλούσια πανίδα με τουλάχιστον 10 είδη τρωγλόβιων και 13 τρωγλόφιλων. Εφτά από αυτά είναι ενδημικά. Περιλαμβάνει 11 είδη νυχτερίδας.

(PHOTOS) Μαρώνεια: Στα «άδυτα» του εντυπωσιακού αλλά αναξιοποίητου σπηλαίου του Κύκλωπα!Στην ίδια ανάρτηση το μέλος του «Πρωτέα» αναφέρεται στις ανθρώπινες επεμβάσεις: Δυστυχώς πολύ μεγάλες. Το σπήλαιο έχει υποστεί διαφόρων ειδών καταστροφές και λεηλασίες. Υπάρχει σπασμένος  διάκοσμος σε πάρα πολλά σημεία. Ο σπηλαιοδιάκοσμος είναι γραμμένος σε πολλά σημεία με σπρέι, εγχάραξη, μπογιά, γουανό και λάσπη. Ακόμα, πολλά βέλη με μπογιά, λαθρανασκαφές, σκουπίδια. Επίσης οι νυχτερίδες του σπηλαίου αποκλείστηκαν κατά χρονικές περιόδους από ακατάλληλη πόρτα στην είσοδο, ενώ έχουνε βρεθεί φυσίγγια που δείχνει ότι ανεύθυνοι πυροβόλησαν νυχτερίδες.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη των σπηλαιολόγων του «Πρωτέα», επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι στη γη της Μαρώνειας υπάρχει ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Ένας θησαυρός που όχι μόνο δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (σ.σ.: 60.000 επισκέπτες υποδέχτηκε το 2016 το Σπήλαιο των Ιωαννίνων), αλλά αντίθετα κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Θαυμάστε στις φωτογραφίες ασύλληπτο φυσικό κάλλος:

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood