Με 75 συμμετοχές από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία και Ελλάδα, και κριτή τον Γερμανό Rene Blank, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, αγώνες σκύλων agility (δοκιμασίες δεξιοτήτων και ταχύτητας / ευκινησίας, υπερπήδησης εμποδίων, αλμάτων, ελιγμών, προσανατολισμού).

Μάλιστα είχαν επίσημο χαρακτήρα, ως η πρώτη προκριματική διοργάνωση ενόψει της στελέχωσης της ομάδας της Εθνικής Ελλάδος 2017 για το Παγκόσμιο Κύπελλο και για το European Open.

Τους αγώνες διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις Fair Play, το εκπαιδευτήριο σκύλων Doggy Park Sports Center Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του Κυνοφιλικού Ομίλου Σκύλων Εργασίας Κομοτηνής (ΚΟΣΕΚ), που ιδρύθηκε φέτος και είναι αναγνωρισμένος από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος είναι η διάδοση της κυνοφιλίας και η καθιέρωση κατ’ έτος των αγώνων στην Κομοτηνή.

Η ομάδα agility της Κομοτηνής που έλαβε μέρος με δεκαπέντε σκύλους-αθλητές και τους ιδιοκτήτες τους, έχει συμμετάσχει σε όλους τους ελληνικούς αγώνες αλλά και σε διοργανώσεις σε Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, με πολλές επιτυχίες, ενώ συμμετείχε και με την Εθνική Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βέλγικων ποιμενικών 2016 στη Γαλλία. Η ομάδα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από δύο χρόνια. Αποτελείται από τουλάχιστον είκοσι πέντε άτομα από Κομοτηνή και Ξάνθη.

Το agility είναι ένα κυνάθλημα που βελτιώνει την υπακοή του σκύλου και ενδυναμώνει τη σχέση του ιδιοκτήτη μαζί του, ενώ αυτός διασκεδάζει και εκτονώνεται.

«Η σύνδεση με τον σκύλο μας πάει σε άλλο επίπεδο και λειτουργούμε ως ομάδα», αναφέρουν οι διοργανωτές και προσθέτουν: «Είναι ένας τρόπος να περνάμε ακόμα καλύτερα με τα σκυλιά μας, αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο». Σύμφωνα με τους ίδιους, «πέρα από τη διάθεση, αυτό που χρειάζονται είναι ένας υγιής σκύλος με ενέργεια που απαραίτητα να γνωρίζει βασική υπακοή και να έχει διάθεση να δουλέψει για τον χειριστή του, το παιχνίδι του ή μια λιχουδιά. Η καλή συνεργασία είναι το παν σε αυτό το άθλημα, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρχει καλή επαφή και επικοινωνία μεταξύ χειριστή και σκύλου».

Στο agility αναδεικνύεται η επιδεξιότητα, η ευκινησία και η ταχύτητα του σκύλου. Στους αγώνες όμως, το κρισιμότερο στην επιτυχία, είναι η ικανότητα του χειριστή. Τι κερδίζει ο σκύλος; Διασκέδαση, σωματική και πνευματική άσκηση, εκτόνωση, βελτίωση ισορροπίας, εστιασμένη προσοχή και ικανότητα να περνά διαφόρων τύπων εμπόδια κατ’ εντολή. «Βασιζόμαστε στην επιβράβευση για να έχουμε πρόθυμους και χαρούμενους συντρόφους», σημειώνουν τα μέλη της ομάδας Agility Dog Sport Komotini – ΚΟΣΕΚ.

Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα Agility Dog Sport Komotini – ΚΟΣΕΚ

 • Προπονητής : Θεμιστοκλής Ορκόπουλος με τον προσωπικό του σκύλο, την Sai House of Mechelaar – Πίσσα, μέλος προσφάτως της Εθνικής Ελλάδος για το FMMB FRANCE 2016 όπου πέρασε στους τελικούς καταλαμβάνοντας την 49η Θέση στις 126 συμμετοχές. Βρίσκονται στην Α2 κατηγορία με 2 πόντους, και είναι θέμα χρόνου να βρεθούν στην ανώτερη κατηγορία, Α3.
 • Βασίλης Μαγκώνης, με το FRIXOS of Lazaros – Chester. Βρίσκονται στην Α2 κατηγορία με έναν πόντο, και είναι Κυπελλούχοι του NORTH OF THE CUP – 1η θέση.
 • Συλβάνα Γεωργουσουπούλου, με Queen. Ο πρώτος σκύλος της ομάδας στην κατηγορία Α2.
 • Σωτήρης Διαμαντής, με τον Μαξ, ημίαιμο Jack Russell, στην Α1, με έναν πόντο.
 • Άτσαλου Ειρήνη, με την  Ίρμα, στην Α1, γαλλικό μπουλντόγκ με έναν πόντο και 1η θέση στο Βελιγράδι για το BALKAN CUP.
 • Άτσαλου Ελένη, με την Ήρα, στην Α1, ανεβάζοντας συνεχώς ρυθμούς, 3η θέση στη Βαρυμπόμπη και 3η θέση στην Αθήνα.
 • Νικολέττα Παπαστεργιάδη, με την Bianca, έχει πάρει στο Βελιγράδι μια 1η και μια 3η θέση, μία 3η θέση στη Βαρυμπόμπη και μια 3η θέση στην Αθήνα, και τώρα προετοιμάζονται για την Α1.
 • Άτσαλου Ελένη, με Φιόνα Α0, ένα ημίαιμο σκυλάκι με πολύ μέλλον που σύντομα θα συμμετάσχει στην Α1.
 • Θανάσης Κλώνης, με τον Οζόρ, μια 1η θέση σε μια διαδρομή στη Θεσσαλονίκη στην Α0 με clear run, και προετοιμάζονται για την Α1.
 • Γιώργος Τσιλιγιάννης, με Ρίγκο λυκόσκυλο, έχοντας πάρει 1η θέση στην πρώτη συμμετοχή, μία 2η θέση στον δεύτερο αγώνα που συμμετείχε, και 2η θέση τον Ιούλιο στην Αθήνα ανάμεσα σε δυνατό συναγωνισμό.
 • Νίκος Κλειδαράς, στο βάπτισμα του πυρός, πήρε την 6η θέση στις 18 συμμετοχές και προετοιμάζεται να συμμετάσχει στην Α1.
 • Μαριάννα Γιαννοπούλου με Flash ημίαιμο border στην Α0, παίρνοντας τη 2η θέση σε αγώνες στη Θεσσαλονίκη.
 • Ελένη Καραγεώργη με τον Kynagon Boss around Everyone – Φοίβο, στην Α0.
 • Κώστας Γραβάνης με τη Ρόζα, ένα πανέμορφο μακρύτριχο μαλτέζ στην Α0.
 • Συλβάνα Γεωργουσουπούλου με Nice Α0, πολλά υποσχόμενο team.

Αυτά είναι τα σκυλιά που έχουν συμμετάσχει επίσημα σε αγώνα agility, και από πίσω έρχονται ο Πάτρικ το κοκεράκι της ομάδας , η Άρση, ένα ημίαιμο border, η Ίνκα, ένα πινσεράκι Pause, και άλλα!

«Συνεχίζοντας, και φτάνοντας πλέον να διοργανώνουμε τον πρώτο μας αγώνα στην Κομοτηνή, στοχεύουμε σε πολλούς υψηλούς στόχους, διασκεδάζοντας και περνώντας όμορφα σαν μια παρέα, απολαμβάνοντας τον σκύλο μας όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και με βόλτες σε ποτάμια και βουνά», καταλήγει ο κ. Ορκόπουλος.