Ο Τίμιος Σταυρός καθαγίασε ύδατα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ροδόπης.

Έτσι, εκτός από τις επίσημες τελετές υπό του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων τιμήθηκε από χιλιάδες κόσμου σε διάφορα υδάτινα σημεία αναφοράς των χωριών, όπου ο Τίμιος Σταυρός καταδύθηκε προς ευλογία των υδάτων και προς συνέχιση της θρησκευτικής παράδοσης εις ανάμνηση της Βαπτίσεως του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

26168124 1907022989325485 8163060882969314744 n
Η αντιδήμαρχος Μαρώνειας Κυρ. Πατσάρα, και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Παν. Παρασκελίδης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τελετές στην Καρυδιά του Δήμου Κομοτηνής και στους Προσκυνητές του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Στο συντριβάνι της παλιάς βρύσης στους Προσκυνητές, υπό του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, π. Παύλου Σαπουνίδη, και παρουσία της αντιδημάρχου Μαρώνειας Κυριακής Πατσάρα και του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Πάνου Παρασκελίδη, τον Σταυρό έβγαλε από το νερό ο πιτσιρικάς Κωνσταντίνος Καρταλάκης λαμβάνοντας ως δώρο έναν σταυρό.

Στο Καρυδόρεμα της Καρυδιάς, υπό του εφημέριου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, π. Ιωάννη Τρέσαλου, τον Σταυρό από το νερό  έβγαλε ο 11χρονος Κωνσταντίνος Πανέρης, ο οποίος έλαβε ως δώρο της τοπικής Εκκλησίας έναν χρυσό σταυρό που κατά οικογενειακή παράδοση προσφέρει το χρυσοχοείο του Γιώργου Χατζηαντωνιάδη.