Ολοκληρώθηκε το αντίγραφο της επιβλητικής “Νίκης της Σαμοθράκης” από μάρμαρο Θάσου, στο εργοστάσιο της εταιρείας FHL Kiriakidis Group στη Δράμα.

Πρόκειται για ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του αυθεντικού έργου που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ από το 2015 επί διοίκησης του αειμνήστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων), από ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας. Εν συνεχεία το έργο σμιλεύθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του Λούβρου. Ακολούθως τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου εργάστηκαν εντατικά επί ένα μήνα για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος, ύψους 2,44 μ. και βάρους 6,5 τόνους.

Σε σχετική δήλωσή του πάντως ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Κωνσταντίνος Εξακοουστός, αφού υπενθυμίζει εμφατικά ότι η ενέργεια «ήταν αποκλειστικά ιδέα και όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη», καθώς και οτι «η υπόσχεσή μας προς τους Εβρίτες είναι για δύο αγάλματα· ένα για τη Σαμοθράκη και ένα για την Αλεξανδρούπολη», σημειώνει με νόημα πως «τα υπόλοιπα είναι διαστρέβλωση της ιστορίας»

Προς επίρρωση δε της παρέμβασής του, επικαλείται το σχετικό δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την υπογραφή του εμπνευστή της ενέργειας, αειμνήστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Εξακουστού έχει ως εξής:

«Σχετικά με την ολοκλήρωση του αγάλματος της επιβλητικής “Νίκης της Σαμοθράκης” από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδη στη Δράμα, για την ιστορία, και επειδή κρατάω αρχείο, το υπογεγραμμένο από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη δελτίο Τύπου με τίτλο “Συμφωνία μεταξύ του Μουσείου Λούβρου στο Παρίσι και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη Νίκη της Σαμοθράκης” που απεστάλη στα μέσα ενημέρωσης την 8η Οκτωβρίου 2015, αναφέρει: Η επιβλητική φτερωτή «Νίκη της Σαμοθράκης», από τα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά αυτού του τόπου. Αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρειά μας, αλλά και για όλη τη Χώρα. Στη Σαμοθράκη και στην Περιφέρειά μας δεν υπάρχει κανένα ακριβές αντίγραφο. Μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γεώργιου Παυλίδη με τον θεματοφύλακα του αγάλματος του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, συμφωνήθηκε και δόθηκε το δικαίωμα αναπαραγωγής της «Νίκης της Σαμοθράκης», σε δύο αντίγραφα με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο του Λούβρου. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα προχωρήσει σε κατασκευή της «Νίκης της Σαμοθράκης» με τρισδιάστατους εκτυπωτές με βάση τα αρχεία (3D), που μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα της παραδοθούν. Τα δύο αγάλματα πρόθεσή μας είναι να τοποθετηθούν, το πρώτο σε συμφωνία με τον Δήμο Σαμοθράκης, στον φυσικό του χώρο που θα μας υποδειχθεί, και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε συμφωνία με τον αντίστοιχο Δήμο. Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου, θεματοφύλακα της «Νίκης της Σαμοθράκης», για την ευγενική παραχώρηση. Έχουμε σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροές, την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε όλο το μέγεθός της, αλλά και να τη φέρουμε και σε επαφή με τον φυσικό μας χώρο και τους συμπολίτες μας». ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει, είναι: θα παραχθεί δεύτερο αντίγραφο του αγάλματος;