– Πρότεινε σε Καδή Ισμέτ και Κυριάκο Αμούτζα να κατεβάζουν μεικτούς συνδυασμούς και να συνεργάζονται, και γεύθηκε από τα φημισμένα τοπικά κεράσια…

Με στόχο την έναρξη του διαλόγου με την κοινωνία πραγματοποίησε περιοδεία στη Θράκη ο πρόεδρος του Κινήματος  Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

ΓΑΠ ΙΑΣΜΟΣ 1Στον Δήμο Ιάσμου, παλαιοί «Παπανδρεϊκοί» (φυσικά και ο κουμπάρος Ντίνος Χαριτόπουλος) του ΠΑΣΟΚ, μέλη και στελέχη του κόμματος, έδωσαν το παρών για να σφίξουν το χέρι του προέδρου τους, αλλά έθεσαν και…τις παραμέτρους της αυτοκριτικής για την καταπόντιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή: Ειδικά σε ότι αφορά τη μειονότητα, από το 40% στο 2%…ενώ ο τότε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής έχασε το 90% της εκλογικής του δύναμης…

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Δήμου από τον Δήμαρχο Καδή Ισμέτ και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκο Αμούτζα, αλλά και αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

ΓΑΠ ΙΑΣΜΟΣ 8Έτσι, ανάμεσα στα προβλήματα για την προώθηση των κερασιών, τα οποία και γεύθηκε ο κ. Παπανδρέου και τα οποία αποτελούν το προϊόν – σήμα κατατεθέν του Δήμου, και τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση του τοπικού Κέντρου Υγείας, ενημερώθηκε και για το…δράμα το οικονομικό  που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί  σύμβουλοι που προέρχονται από μακρινές περιοχές και δεν μπορούν να παραστούν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου καθώς δεν τους φτάνουν τα χρήματα ούτε για  τα καύσιμα, ενώ ούτε και ο Δήμος μπορεί να τους ενισχύσει…

Ο κ. Αμούτζας έκανε λόγο για «αποκομμένο Δήμο από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων», έθιξε δε και το γεγονός, ότι αν και ο Δήμος κατοικείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους, διοικείται μόνο από μουσουλμάνους…«ενώ θα έπρεπε να εξευρεθεί ένας τρόπος να αναδεικνύεται ο άξιος και από τις δύο πλευρές». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καδή Ισμέτ, αντέτεινε πως ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, βρίσκει ανοιχτές πόρτες, και πως για τα πλήρως ώριμα έργα, σχεδόν «παρακαλάνε»

Ο κ. Παπανδρέου, ανάμεσα στους κ. Ισμέτ και Αμούτζα.
Ο κ. Παπανδρέου, ανάμεσα στους κ. Ισμέτ και Αμούτζα.

Δημάρχους οι αρμόδιοι για να τα προχωρήσουν. Ωστόσο, πολλές φορές έχει καταθέσει τις απόψεις του για να αναδεικνύεται ο άξιος για τη Διοίκηση του Δήμου. Η κουβέντα πάντως έγινε σε πολύ κόσμιο κλίμα, προτάσσοντας και οι δύο πλευρές τις λύσεις και όχι τις αντιπαραθέσεις. Δεν έλειψαν μάλιστα και στιχομυθίες με σημασία: «Θέλω κι εγώ τον άξιο να διοικήσει…Πάντως από σένα δεν κινδυνεύω…» είπε ο Κ. Ισμέτ προς τον Κ. Αμούτζα, ο οποίος απάντησε: «Ναι, είσαι ο νικητής…». Ο κ. Παπανδρέου τους συνέστησε να κατεβάζουν μικτούς συνδυασμούς, να συνεργαστούν, και μαζί να κατεβαίνουν στην Αθήνα και να διεκδικούν. Για δε τους κατοίκους, από κοινού να θέτουν τα προβλήματα, και μαζί να παλεύουν για τις λύσεις τους.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις μέρες της πρωθυπουργίας του, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά και έκρινε αναγκαστικό τον δανεισμό από το ΔΝΤ και τον Μηχανισμό με την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τ. που μετά δημιουργήθηκε, λέγοντας και πάλι πως για 36 δισ. που έπρεπε να δοθούν με τη μία,  θα έστελναν τη χώρα στη χρεοκοπία, αφού θα κόβονταν συντάξεις και μισθοί υπαλλήλων για να δοθούν. «Σώσαμε τη χώρα. Δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, και έπρεπε να απολύσουμε κόσμο και να κόψουμε συντάξεις για να δώσουμε το ποσό των 36 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

ΓΑΠ ΙΑΣΜΟΣ 2Για την Αυτοδιοίκηση είπε πως πρέπει να αναβαθμισθεί, «και αυτό θα γίνει με την αποκέντρωση βιώσιμων μονάδων», υπογραμμίζοντας πως «στόχος είναι να δοθούν εξουσία και πόροι», ενώ για το προσωπικό των ΟΤΑ, σημείωσε οτι «μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπουργείων όπου ανήκουν (επισημαίνοντας ότι είναι ο ένας πάνω στον άλλον), και να μετακινηθούν στην Αυτοδιοίκηση.

Λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Παπανδρέου από το Δημαρχείο Ιάσμου, ο κ. Ισμέτ δώρισε στον κ. Παπανδρέου το σύμβολο του Δήμου, που είναι η Μεσαιωνική (άλλοι τη λένε Βυζαντινή) Γέφυρα, που όπως επεσήμανε ο Νίκος Παπαβασιλείου, «η μεγάλη καμάρα του γεφυριού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτές του γεφυριού της Άρτας».

Η επίσκεψη στον Ίασμο ολοκληρώθηκε με στάση στην ταβέρνα Αρνεμούσι (η λέξη σημαίνει το φλερτ στα…Ιασμιώτικα), όπου ο κ. Παπανδρέου είδε παλιούς φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Βάσω Μαχαίρα