Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό τετραήμερο και η άσκηση «Αεροδιάσωση στο Υγρό Στοιχείο», της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), που πραγματοποιήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση συμμετείχαν 120 διασώστες και δύο διασωστικά σκάφη των παραρτημάτων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς και τριμελές πλήρωμα και ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

– Μέσα και δυνατότητες Α/Ν ελικοπτέρου.

ΕΟΔ– Επιχειρησιακή εικόνα της ΕΟΔ στην ελληνική επικράτεια / Οι θέσεις των σκαφών, πληρώματα και εξοπλισμοί.

– Διεθνείς συνεργασίες και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα που αφορούν τη θαλάσσια έρευνα και διάσωση / Μέθοδοι-τεχνικές θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης.

– Δυνατότητες της ΕΟΔ στη διαχείριση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Αιγαίου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

– Σχεδιασμός για το επόμενο δωδεκάμηνο / Νέα σκάφη, ανάπτυξη συστημάτων επικοινωνίας, εκπαιδεύσεις.

Η άσκηση «Αεροδιάσωση στο Υγρό Στοιχείο», περιλάμβανε δέκα αεροδιασώσεις και σαράντα ναυαγοσωστικές διασώσεις από τα σκάφη της ΕΟΔ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά δοκιμάστηκε και μια νέα τεχνική παραλαβής φορείου με τραυματία από λιμενοβραχίονα στο ελικόπτερο, με την ενεργή συμμετοχή και δύο διασωστών του ΕΚΑΒ Βόλου.