Τη δεύτερη θέση της λίστας με τις πλέον κερδοφόρες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας κατέκτησε η Pharmathen ΑΒΕΕ κατά την τελευταία χρήση (2019) πριν την πανδημία.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της New Times στις σημαντικότερες (βάσει κύκλου εργασιών) παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο ψηφιακό forum με θέμα “Export Leaders 2021–Η Ελλάδα της εξωστρέφειας”.
Η Pharmathen αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 15%, στα 205 εκατ. ευρώ, τα δε κέρδη της αυξήθηκαν κατά 54%, στα 23,9 εκατ. ευρώ.
Βρέθηκε έτσι σε απόσταση αναπνοής από την πιο κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου, την DEMO.
Η Pharmathen, που διευθύνεται από τον Βασίλη Κάτσο, τη Νέλλυ Κάτσου και τον Δημήτρη Καδή, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα “Diamonds of the Greek Economy”. Κατόρθωσε να βελτιώσει την χρηματο-οικονομική της διάρθρωση, αφού αύξησε κατά 31% τα ίδια κεφάλαιά της, στα 91 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε τις συνολικές υποχρεώσεις κατά 4%, στα 154 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία εξάγει τα φάρμακά της σε περισσότερες από 85 χώρες. Η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται στα εργοστάσιά της στην Ελλάδα. Διαθέτει παραγωγικές μονάδες στην Παλλήνη Αττικής και στις Σάπες Ροδόπης.
Στη δεύτερη, πρόσφατα εγκαινίασε και νέα μονάδα, ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης. Πρόκειται για επένδυση η οποία αποτελεί μέρος ενός πενταετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η εταιρεία ήδη από πέρυσι. Η νέα αυτή μονάδα είναι μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως, και συνιστά μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί ήδη η Pharmathen στην περιοχή από το 2010, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης.
Στο μεταξύ, ήδη η εταιρεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια διέθεσε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Pharmathen συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου.
πηγή: newtimes.gr
επιμέλεια: inkomotini.news