Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Καθηγητή ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Σπύρο Κρήτα, και ανακοινώσεις των συλλογικών οργάνων των κτηνιάτρων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα ζώα δεν μολύνουν και δεν μολύνονται από τον κορωνοϊό.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) & Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων, καθώς και:

  • Επιτρέπεται ο περίπατος με τα κατοικίδιά μας, λαμβάνοντας τα μέτρα καθαριότητας που ίσχυαν πάντα (Ν. Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας).
  • Παραμένουν ανοιχτά τα pet-shops (Ν. Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας).
  • Επιτρέπεται το τάισμα των αδέσποτων, ως συνήθως, λαμβάνοντας επίσης μέτρα καθαριότητας όπως ίσχυε πάντα.

Ταυτόχρονα η ΠΦΠΟ έχει στείλει δύο επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας.

α. Να σταλεί επιστολή στους Δήμους της χώρας για χορήγηση αυξημένης τροφής ώστε να σιτίζονται τα αδέσποτα που ταΐζονταν από υπαλλήλους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που τώρα έχουν κλείσει, και για διευκόλυνση σίτισης των αδέσποτων που ζούσαν μέσα σε χώρους κλειστούς που τώρα επίσης έχουν κλείσει. Ανεξάρτητα, δε, με το αν θα σταλεί επιστολή από το Υπουργείο στους Δήμου, η ΠΦΠΟ καλεί όλους τους Δήμους να χορηγούν όσο διαρκεί η κρίση επιπλέον τροφή στα φιλοζωικά σωματεία αλλά και μεμονωμένους πολίτες για τη σίτιση των αδέσποτων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το αίτημα θα γίνει δεκτό και αναμένεται η σχετική απόφαση.

β. Σε περίπτωση που αποφασιστεί υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών, να επιτρέπεται η ελεγχόμενη σίτιση των αδέσποτων ώστε να μην πεθάνουν από ασιτία, με αναφορά στις κατευθύνσεις που έδωσε η ισπανική Κυβέρνηση και η Κρατική Υπηρεσία για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Τέλος, η ΠΦΠΟ απευθύνει έκκληση σε όλους τους κατόχους οικόσιτων ζώων να μην τα εγκαταλείπουν και να κλείνουν τα αυτιά τους σε “κίτρινα” και ανεύθυνα δημοσιεύματα διαφόρων ΜΜΕ.

“Δίνουμε σημασία μόνο στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς που από την πρώτη μέρα αποφάνθηκαν ότι τα οικόσιτα ζώα, αδέσποτα και μη, δεν μεταδίδουν τον ιό, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση καθώς και οτι: “Η κρίση θα περάσει, η ζωή όμως σε αυτούς που θα τη χάσουν από ανεύθυνα δημοσιεύματα ή ανεύθυνες πρακτικές δεν θα επανέλθει. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπευθυνότητα και τήρηση των εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων. Μένουμε μαζί με τα ζώα μας και δεν τα εγκαταλείπουμε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτά. Φροντίζουμε τα αδέσποτα, όπως πάντα”.