Η 5η πεζοπορική διαδρομή του Δρομέα Θράκης, δώδεκα χιλιομέτρων, με την οργανωτική επιμέλεια του Δικτύου Ορφέας, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στον παραλιακό χωματόδρομο Μαρώνειας – Πετρωτών, ο οποίος ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, και κατά τη διαδρομή οι συμμετέχοντες θα “βιώσουν” ένα…ταξίδι στο παρελθόν.

Η εκκίνηση θα γίνει από το χωριό της Μαρώνειας. Πρώτη στάση της πεζοπορίας θα αποτελέσει το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θηριομαχίες και η χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 2.500 θεατών. Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί μέσα από ελαιώνες και τη μοναδική θέα προς το θρακικό πέλαγος, στην περιοχή της Μαρμαρίτσας-Σύναξης. Εδώ έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ενός Ιερού του 4ου αιώνα π.Χ. μέσα στο οποίο βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής. Λίγο παρακάτω η πινακίδα «Οδύσσειο Ρείθρο» θυμίζει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το πέρας του Τρωικού Πολέμου πραγματοποιεί την πρώτη στάση του στο λιμάνι της Μαρώνειας. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να τιμωρήσει τους κατοίκους  της και να καταστρέψει την πόλη, καθώς ήταν σύμμαχοι με τους Τρώες. Το «Οδύσσειο Ρείθρο» είναι μια μικρή ρεματιά (ρείθρο=ρέμα) που συνδέει την πόλη με τη θάλασσα. Εδώ αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας και ξεκίνησε να κατακτήσει τη γη των Κικόνων. Η διαδρομή θα καταλήξει στην παραλία των Πετρωτών. Εκεί οι πεζοπόροι αφού απολαύσουν για μια τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του τοπίου, θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, θα μεταφερθούν στη Μαρώνεια, και εκεί θα τους περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις από τον Σύλλογο Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» ο οποίος και συμπράττει στη δράση.

Η διαδρομή όχι μόνο εισάγει τους συμμετέχοντες στη “μαγεία” της πεζοπορίας με επακόλουθο την ευεξία, αλλά προάγει και την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του τόπου.

Η περιοχή, πέραν του μοναδικού φυσικού κάλλους – συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αιωνόβιων ελαιόδεντρων που φυτρώνουν ανάμεσα από γρανιτένιους ογκόλιθους – έχει να αναδείξει και σημαντικότατα ευρήματα του πολιτισμού που άκμασε τον 5ο-4ο αι. π.Χ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

08:30 Αναχώρηση πεζοπόρων από τον Σκλαβενίτη Κομοτηνής και το στάδιο Φώτης Κοσμάς Αλεξανδρούπολης, και μεταφορά τους στη Μαρώνεια.

09:30 Εκκίνηση πεζοπορίας από τη Μαρώνεια.

13:45 Άφιξη στα Πετρωτά. Αναχώρηση από πάρκινγκ Πετρωτών για Μαρώνεια με λεωφορεία.

14:00 Άφιξη στο χωριό της Μαρώνειας – Υποδοχή στην πλατεία από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών «Ιππαρχία» με σπιτικές πίτες και κρασί.

Θα ακολουθήσουν:

  • Προαιρετική ξενάγηση στο περίφημο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μαρώνειας.
  • Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Μαρώνειας (2 ευρώ είσοδος).
  • Υποδοχή στην ταβέρνα του Στράτου με χειροποίητο Μαρωνείτικο χαλβά.

15:00 Φαγητό στην ταβέρνα του Στράτου.

17:00 Αναχώρηση από Μαρώνεια.

18:00 Άφιξη στην Αλεξεναδρούπολη και στην Κομοτηνή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:

  • Σύνολο διαδρομής: 12 χλμ
  • Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15 λεπτά
  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια – Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις, ενώ η διαδρομή ακολουθεί μόνιμα χωμάτινο φαρδύ δρόμο, κάνοντας το περπάτημα εύκολο. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκεια της πεζοπορίας. Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας, και ένα-δύο σύντομα διαλείμματα για νερό ενδιάμεσα.

Την πεζοπορία υποστηρίζει με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη.

Το κατάστημα V15 στην Κομοτηνή, παρέχει στους συμμετέχοντες της δράσης 10% έκπτωση σε όλα τα είδη του.

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.dromeasthrace.eu