Πέτσας: Χρειάζεται σοβαρό πλαίσιο κυρώσεων έναντι των προθέσεων της Τουρκίας

"Εμείς  θέλουμε αποκλιμάκωση, δεν θέλουμε να εφαρμοστούν κυρώσεις". 
ΠΕΤΣΑΣ 5

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25/9) εν όψει της τουρκικής προκλητικότητας, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μέσω συνέντευξής του στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

“Ψάχνουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλουμε να υπάρχει στο τραπέζι, που είναι μια αξιόπιστη απειλή, ένα σοβαρό πλαίσιο κυρώσεων, που έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και από την άλλη να έχουμε την Τουρκία ως έναν συνομιλητή που να θέλει πραγματικά να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών και να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ επεσήμανε με νόημα: “Δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη να μην υιοθετήσει κατάλογο κυρώσεων, και την επόμενη ημέρα να αποδειχθεί ότι όλα αυτά που έλεγε ο κ. Ερντογάν ήταν προσχηματικά, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
“Εμείς  θέλουμε αποκλιμάκωση, δεν θέλουμε να εφαρμοστούν κυρώσεις”. 
“Συζητήσεις με απειλές δεν γίνονται”, υπογράμμισε επίσης, και σχολιάζοντας τη σχετική αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας με την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από το πεδίο και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex, συμπλήρωσε: “Βασικό προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει αποκλιμάκωση έμπρακτη, αλλά και ρητορική. Υπάρχουν επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας. Έχουμε μπροστά μας το ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μένει στην Τουρκία με τη συμπεριφορά της να δείξει ότι αυτά που λέει για αποκλιμάκωση τα εννοεί, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων. Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμοστούν κυρώσεις, θέλουμε αποκλιμάκωση”. 
Τροχοπέδη οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της γείτονος
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: “Ο Πρωθυπουργός  έχει πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να είναι είδηση η επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Για να γίνει όμως αυτή η επικοινωνία απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη, και καλά προετοιμασμένη επικοινωνία. Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα-βήμα. Το γεγονός ότι υπάρχει επικοινωνία και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, είναι θετικό, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα για να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Το θέμα της καλής προετοιμασίας έχει  να κάνει με το πλαίσιο που βάζει κανείς. Αν επιμένει η Τουρκία σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία“. 
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood