Στο πλαίσιο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που εκφράζει την ελπίδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν να επιστρέψει στον δρόμο της λογικής και να αποσύρει τον στόλο του από την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να δημιουργηθεί πεδίο συζητήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς γείτονος, τότε τα πράγματα θα γίνουν για αυτήν πολύ δύσκολα δεδομένων των δρομολογούμενων αυστηρών κυρώσεων.

Ακόμη, επανέλαβε με έμφαση πως “το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία”.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο κ. Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε προκλητικές δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να συνεχίσει αυτή τη ρητορική για τους δικούς του λόγους. Το δικό μας μήνυμα όμως όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις.
Η κίνηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει.  Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα.
Εμείς συνεχίζουμε σταθερά να επισημαίνουμε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Εφόσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις, να αρχίσουμε τις συζητήσεις, προκειμένου να οριοθετήσουμε επιτέλους τις θαλάσσιες ζώνες προς το καλό των λαών όλης της περιοχής.
Η επιστολή που δόθηκε στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. από τον κ. Δένδια, προκειμένου να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι θεωρούμε πως η Τουρκία, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται, αποτελεί παράγοντα αστάθειας, απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρηνική συνύπαρξη. Και για αυτόν τον λόγο θέτουμε το ζήτημα υπ’όψη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι αρμόδιο να εφαρμόζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε όλα τα φόρα για να αναδεικνύουμε ποιος προκαλεί και ποιος είναι ο παράγοντας
σταθερότητας. 
Το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση”.