Για τις τελευταίες δηλώσεις-απειλές του προέδρου της Τουρκία Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, ρωτήθηκε και απάντησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε χαρακτηριστικά οτι “ο κ. Ερντογάν έχει κουράσει ακόμα και το εσωτερικό του εδώ και δύο μήνες με όλες αυτές τις απειλές”, επανέλαβε οτι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και για μία ακόμη φορά διεμήνυσε πως “σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή”.
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας είπε:
“Παράνομους χάρτες  μόνο μια χώρα έχει βάλει στο τραπέζι και αυτή είναι η Τουρκία. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία αναγνώριση από πουθενά, έχει απορριφθεί από όλη τη διεθνή κοινότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Όλοι οι υπόλοιποι χάρτες που μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί και αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις – τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία και Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών – έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, έχουν κυρωθεί από τα τα εθνικά Κοινοβούλια και έχουν πάρει το δρόμο προς τον   Ο.Η.Ε.
Έχει κουράσει ο κ. Ερντογάν ακόμα και το εσωτερικό του εδώ και δύο μήνες με όλες αυτές τις απειλές, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση όταν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας, την οποία  ο ίδιος προσπαθεί να τορπιλίσει, άγνωστο για ποιον λόγο μέχρι τώρα.
Είναι προφανές ότι και η ρητορεία, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο – και όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα – ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευρά και  ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης – ώστε όλες αυτές οι απειλές να
σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία: της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. 
Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή”.