“Μένοντας σπίτι μας σώζουμε ανθρώπινες ζωές”, επανέλαβε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ακόμη, ανέφερε οτι “οι  ΜΕΘ έχουν αυξηθεί κατά 54% μέσα σε δύο μήνες, από 565 σε 870, και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε”, ενώ αναφορικά με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, υπενθύμισε: “Είχαμε πει για 2.000 προσλήψεις στην αρχή, έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκρίσεων, έχουν προσληφθεί ήδη και είναι στη θέση τους πάνω από 2.000 γιατροί και νοσηλευτές, και θα συνεχιστεί η στελέχωση όσο χρειαστεί”.

Συγχρόνως υπογράμμισε οτι η Ελλάδα προμηθεύεται συνεχώς υγειονομικό υλικό αφού είχε προβεί εγκαίρως στις αναγκαίες παραγγελίες, και σημείωσε πως σημαντικό μέρος αυτού του υλικού θα διατεθεί στην τοπική αυτοδιοίκση μέσω ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των μετακινήσεων των πολιτών, ξεκαθάρισε οτι “θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι”, ωστόσο συμπλήρωσε οτι “εξετάζουμε την αυστηροποίηση, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και τον χρονικό περιορισμό τους”.

Όσο για τις φήμες περί περικοπής μισθών και συντάξεων, υπογράμμισε: “Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο δημόσιο ή σύνταξης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας”.

Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε ο κ. Πέτσας:

  • Για το Πάσχα

Το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει  να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει φέτος κάτι διαφορετικό, η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μπορούμε να ψήσουμε το αρνί στο φούρνο μας και του χρόνου να είμαστε καλά – όλοι με υγεία – να συνεχίσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και να γιορτάσουμε όπως γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Επομένως φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Έχουμε την πίστη μέσα μας. Θα γιορτάσουμε και του χρόνου και την επόμενη χρονιά, αρκεί να έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους ανθρώπους μας. Ας σουβλίσουμε λοιπόν τον κορονοϊό φέτος, μένοντας στο σπίτι και παίρνοντας τα μέτρα προστασίας.

  • Για τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Σήμερα υπάρχει η σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της. Έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε τη λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Την επόμενη εβδομάδα το θέμα  θα απασχολήσει την Επιτροπή των ειδικών και θα υπάρξει εισήγηση προς την Κυβέρνηση. 

  • Μένουμε σπίτι

Η εκτίμηση που έχουμε με βάση τα σενάρια τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τις πρώτες ημέρες, είναι ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξ αιτίας του γεγονότος ότι πήραμε γρήγορα, αυστηρά μέτρα, τα οποία ακολούθησαν οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία. Και για αυτό τους ευχαριστούμε. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει εφησυχασμός. Πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες των ειδικών και να μένουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορούμε να γίνουμε ήρωες μένοντας στο σπίτι μας. Σώζουμε ανθρώπινες ζωές μένοντας σπίτι μας.

  • Για αυστηροποίηση του περιορισμού στις μετακινήσεις

Εξετάζουμε την αυστηροποίηση, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και τον χρονικό περιορισμό τους. Αναμένουμε τις εισηγήσεις για  τις τεχνικές λεπτομέρειες. Άρα, σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Αυτό δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά ένα μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κατάχρηση. Θέμα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Σε ό,τι αφορά περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα, το αξιολογούμε. 

  • Για το Σύστημα Υγείας

Δεν είναι θέμα χρημάτων η προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Είναι θέμα δυναμικότητας. Όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να προμηθευτεί τα ίδια υλικά από συγκεκριμένες περιορισμένες πηγές. Εμείς ευτυχώς κινηθήκαμε νωρίς, είχαμε αυτές τις μεγάλες αποστολές, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, 13,5 εκατ. μάσκες και άλλα υλικά. Έρχονται συνεχώς υλικά στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να έρχονται και τις επόμενες ημέρες. Αλλά ακόμη και αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Φυσικά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο ΕΟΔΥ, έχουν προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρέπει να δουλέψει, στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ για να της προσφέρουμε τα υλικά που χρειάζονται και να τα διαχειρίζεται εκείνη που ξέρει για τις ανάγκες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είτε νοσούν, είτε βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που νοσούν, και πρέπει να έχουν το υλικό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων, είχαμε πει για 2.000 προσλήψεις στην αρχή, έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκρίσεων, έχουν προσληφθεί ήδη και είναι στη θέση τους πάνω από 2.000 γιατροί και νοσηλευτές, και θα συνεχιστεί η στελέχωση όσο χρειαστεί. Οι  ΜΕΘ έχουν αυξηθεί κατά 54% μέσα σε δύο μήνες, από 565 σε 870 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

  • Για τις τράπεζες

Έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της προστασίας που έχουμε εξαγγείλει από προχθές, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις στους τέσσερις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οκτώ στους δέκα μισθωτούς. Όλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να έχουν περιόδους χάριτος – περίπου τρίμηνες – από τις τράπεζες. Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν και επιδότηση επιτοκίου και έχουν και άλλα εργαλεία, όπως η εγγύηση του ενός δισεκατομμυρίου που έχει βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να μοχλευθούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη. Ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, αφορά τις ουρές και τις προμήθειες. Είναι θέματα που εξετάζουμε για να δούμε πώς θα τα λύσουμε τις επόμενες ημέρες.

  • Για μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις

Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.