Για τα επερχόμενα όπως φαίνεται, νέα, πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά τις κατ΄εξαίρεση μετακινήσεις, αλλά και για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός αστικών κέντρων εν όψει του Πάσχα, μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε:
-
Μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για τους ασυνεπείς
Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους ασυνεπείς, όχι τους συνεπείς. Τους συνεπείς δεν θα τους θίξει σε τίποτα. Άρα ο περιορισμός θα έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε και θα αποφασιστεί τα επόμενα 24ωρα. Και δεύτερον, με το ενδεχόμενο ενός χρονικού περιορισμού στις εξόδους, δηλαδή να μη λέει κανείς ότι πάει για σωματική άσκηση και να είναι όλη την ημέρα έξω από το σπίτι. Γιατί πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Σήμερα, μετά τις πρωινές συσκέψεις που έχουμε καθημερινά και με το οικονομικό επιτελείο και κυρίως με το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του. Έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει πάρα πολλά, ακόμα και για περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων απαγορεύονται. Από την πρώτη στιγμή που πήραμε τα μέτρα περιορισμού είπαμε ότι αν κάποιος είναι στην επαρχία για κάποιο λόγο έχει το δικαίωμα να γυρίσει άπαξ στον τόπο κατοικίας του. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό μας γιατί δήθεν χάλασαν τα υδραυλικά. Αυτά δεν γίνονται και δεν θα γίνουν. Είναι πολύ σημαντικό ότι ακολουθήσαμε γρήγορα τις συμβουλές των ειδικών. Η Κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα, πήρε τα μέτρα, τα οποία ήταν αυστηρά και δύσκολα, και τα πήρε γρήγορα. Όλη η κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανταποκρίθηκε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ακολούθησε τα μέτρα. Για αυτό τα αποτελέσματα, όσον αφορά τα κρούσματα, τους ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία μας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και τα θύματα – που δυστυχώς υπάρχουν – είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάσουμε, αλλά να συνεχίσουμε έτσι, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών. Υπάρχουν όμως λίγοι οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα κάνοντας κατάχρηση των δυνατοτήτων για μετακινήσεις. Δεν πήγαιναν πριν τα μέτρα κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ, αλλά μία φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο αραιά. Τώρα γιατί πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα; Ενώ επίσης, οι Έλληνες δεν διακρινόμασταν τόσο πολύ στη σωματική άσκηση, βλέπουμε τώρα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό αυτόν συνεχώς. Δηλαδή, γίνεται μία κατάχρηση από τους λίγους.
-
Για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα
Οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν θα κάνουν κατάχρηση. Και αυτοί οι λίγοι που θα επιχειρήσουν να το κάνουν, θα απομονωθούν με κάποιον τρόπο. Γιατί πραγματικά θέλουμε να μη νιώθουν οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πως είναι κορόιδα. Δεν είναι. Ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, μένουν στο σπίτι για να προστατεύσουν την υγεία τους και των ανθρώπων που αγαπούν, αλλά και της κοινωνίας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί. Είναι δυνατόν να συζητά κανείς ότι θα αλλάξει τη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, μέσα στην κρίση του κορονοϊού για να πάει στο χωριό του; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Τα κάνουν ελάχιστοι. Και αυτοί οι ελάχιστοι θα απομονωθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε όλοι ότι η υγειονομική κρίση θα είναι παροδική. Ας φροντίσουμε όλοι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να τελειώσει ο κίνδυνος μιας απότομης κορύφωσης που θα οδηγούσε στις εικόνες που βλέπουμε στις άλλες χώρες, όπου οι γιατροί έρχονται στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Το Πάσχα είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Αλλά φέτος είναι διαφορετικά. Ας φροντίσουμε λοιπόν να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών και του χρόνου είμαστε εδώ να γιορτάσουμε όπως πρέπει τα έθιμα της παράδοσής μας. Φέτος πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Λέμε στους πολίτες ποιο είναι το σωστό, τι πρέπει να γίνει. Και ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ακούει και είναι έτοιμη να το αποδεχτεί.