“Η Τουρκία με τις ενέργειές της στα Βαρώσια έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα 18 Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επομένως θα βρει απέναντί της όλους τους Ευρωπαίους, και τη Γερμανία και τη Γαλλία”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε με νόημα, “θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών για να λύσουμε τη μόνη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών“. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα:

“Έχουμε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα να μετατρέψουμε το πλέγμα των επιχειρημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, σε επιχειρήματα  της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία με τις ενέργειές της στα Βαρώσια έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σημείο των 18 Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, που ζητά σεβασμό των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Επομένως θα βρει απέναντί της όλους τους Ευρωπαίους, και τη Γερμανία και τη Γαλλία, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για τις προκλήσεις στο Κυπριακό είναι σαφέστατο ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 Οκτωβρίου, η Τουρκία θα βρει απέναντί της όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν θα τεθεί μόνο από την Κύπρο, ούτε μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους. Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, για να λύσουμε τη μόνη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι βασική «κόκκινη γραμμή» διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων”