Στις 15 Οκτωβρίου του 2019, πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο που σε λίγο εκπνέει, στον νομό Ροδόπης η μέση τιμή διαμορφωνόταν στο 1,051 ευρώ ανά λίτρο.

Χθες, 21 Απριλίου 2020, περίπου μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της περιόδου διάθεσης, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούταν στον νομό μας κατά 27 λεπτά φθηνότερα. Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφωνόταν χθες στα 78 λεπτά του ευρώ, ενώ σε αρκετά πρατήρια καυσίμων πωλούταν προς 72 λεπτά το λίτρο.

Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Γιώργου Ασμάτογλου: «Αυτό που πρέπει να πάρει ο κόσμος σήμερα είναι πετρέλαιο θέρμανσης. Πετρέλαιο θέρμανσης αξίζει τον κόπο να αγοράσουν για τον Οκτώβριο που θα είναι ακριβότερο».

Ο κ. Ασμάτογλου, μιλώντας στο OPEN Ελλάδα, σχολίασε την «ελεύθερη πτώση» που έχει κάνει η τιμή του πετρελαίου, διευκρινίζοντας αρχικά ότι το αμερικανικό αργό δεν έχει σχέση με το μπρεντ που αφορά την ελληνική αγορά, και επισημαίνοντας ότι στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι φόροι. Κατ’ επέκταση, οι όποιες μειώσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό τις τιμές στους πίνακες των πρατηρίων. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, αν η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται προς 1,35 ευρώ το λίτρο, η πιθανή μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 15% θα επηρεάσει μόνο τα 30 λεπτά, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι φόρος και ΦΠΑ. Επομένως, η τιμή διάθεσης στα πρατήρια θα διαμορφωθεί στο 1,30 από 1,35 ευρώ/λίτρο.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Τρίτη, 21 Απριλίου, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν στο 1,346 ευρώ/λίτρο, ενώ στον νομό Ροδόπης κινούταν ακόμα χαμηλότερα, στο 1,335 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, σε κάποια πρατήρια καυσίμων του νομού μας η απλή αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται προς 1,25 και 1,251 ευρώ/λίτρο.