• Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Ανώνυμη Εταιρεία ‘Κ. Καραθεοδωρή” του Δήμου Κομοτηνής και τα στελέχη του, απέσπασαν τα εύσημα των εταίρων τους στο Έργο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ (“Integrated Territorial Synergies for Children Health & Protection ΙΙ”)-INTERSYC ΙΙ».

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου Κομοτηνής

Το Τελικό Συνέδριο του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ (“Integrated Territorial Synergies for Children Health & Protection ΙΙ”)-INTERSYC ΙΙ», εταίροι του οποίου ήταν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής, το Foundation “Center Nadja” από το Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, και το Regional Department of Education από το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρία, με επικεφαλής εταίρο «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία και του Προέδρου του επικεφαλής εταίρου, Κώστα Γιαννόπουλου.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου Κομοτηνής

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου, το οποίο αφορούσε σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δραστηριοτήτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών σε διασυνοριακές περιοχές, την ανάπτυξη μέσων για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, και τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας για τα παιδιά στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η βασική ιδέα του έργου βασίστηκε στον εντοπισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες παιδιών σε Ελλάδα και Βουλγαρία, και στην κεφαλαιοποίηση του έργου INTERSYC το οποίο υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο «2007-2013».

Το έργο δηλαδή απετέλεσε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης του πρώτου αντίστοιχου έργου INTERSYC, και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020», σε ποσοστό 85% από το ΕΤΠΑ και 15% από Εθνικούς Πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ήταν 1.223.042,90 €, ενώ ο προϋπολογισμός των δράσεων που υλοποίησε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής, ήταν 98.754,00 €.

Η υλοποίησή του ξεκίνησε από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2017 και ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου 2021.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΗ πρώτη δράση που πραγματοποιήθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής την περίοδο 04.03.2019 έως 04.06.2019, ήταν η δράση προληπτικής ιατρικής κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν δωρεάν 3.282 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης από 79 Σχολικές Μονάδες.  Το κινητό Πολυϊατρείο για παιδιά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Χαμόγελου του Παιδιού, το οποίο στελεχωνόταν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, και περιλάμβανε ακουολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό τμήμα), βρέθηκε στην πόλη της Κομοτηνής και εξετάστηκαν οι μαθητές του Δήμου Κομοτηνής. Την ίδια περίοδο κινητές ιατρικές μονάδες  του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφθηκαν τις εκπαιδευτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Μαρωνείας- Σαπών και Ιάσμου.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΛόγω των συνθηκών του COVID-19 η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ενέκρινε νέες δράσεις, μέρος των οποίων απετέλεσε η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 6 Απριλίου 2021 σε συνεργασία με τον επικεφαλής εταίρο του έργου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με σκοπό την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 εν όψει της μεγάλης έλλειψης αποθεμάτων αίματος στις μονάδες της χώρας λόγω του φόβου που επικράτησε στους πολίτες να προσφέρουν αίμα. Συγκεντρώθηκαν 49 φιάλες αίματος.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Οκτώβριο, σε συνεργασία με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” η Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. διοργάνωσε Σεμινάρια Ενημέρωσης με θέμα τις Καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την οποία λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν για τους ενδιαφερόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, φορείς πολιτικής προστασίας, κοινωνικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική) στις παρακάτω περιοχές και συμμετείχαν συνολικά 98 άτομα: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα-Θάσο, Κομοτηνή, Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, Ορεστιάδα, Ξάνθη. Στις 14 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε δια ζώσης το ως άνω εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Κομοτηνή, με στόχο την ενημέρωση των εκπροσώπων των δημόσιων φορέων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, με σκοπό αφενός την αξιοποίησή της από όσο το δυνατόν περισσότερους κρατικούς φορείς και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας τους με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και αφετέρου τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους παρευρισκομένους για τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων με τη χρήση εργαλείων όπως το Missing Alert App.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΟι επόμενες δράσεις που υλοποιήθηκαν από την Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. ήταν τα εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια στους τομείς της διάσωσης και των πρώτων βοηθειών για τους εκπαιδευτικούς βρεφονηπιοκόμους και τους εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας και της Β’βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από τις 06/09/2021 έως και τις 10/09/2021 και η θεματολογία τους ήταν: Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε Ενήλικα, παιδί και βρέφος / Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικα, παιδί και βρέφος / Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε ενήλικα, παιδί και βρέφος / Κλήση Υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας (166, 112) / Τοποθέτηση σε Θέση Ανάνηψης / Αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα σε ενήλικα, παιδί και βρέφος / Αντιμετώπιση σοβαρής εξωτερικής αιμορραγίας / Περιποίηση τραυμάτων / Αντιμετώπιση εγκαυμάτων / Κατάγματα / Κουτί Πρώτων Βοηθειών. Η συμμετοχή στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια χαρακτηρίστηκε θερμή, καθώς συμμετείχαν 107 εκπαιδευτικοί του Νομού Ροδόπης. Τα σεμινάρια αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες ως εξαιρετικά χρήσιμα αλλά και επιτυχημένα, τόσο για την οργάνωσή τους όσο και για τη θεματολογία τους και για την αμεσότητα και τις γνώσεις του εκπαιδευτή.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 διοργανώθηκε από την Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. διαδικτυακό συνέδριο σε συνεργασία με τον επικεφαλής εταίρο «Το Χαμόγελο του Παιδιιού» και τους εταίρους από τη Βουλγαρία, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δράσης που πραγματοποιήθηκε από την Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε., τη δράση προληπτικής ιατρικής.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΚατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου οι Βούλγαροι εταίροι πραγματοποίησαν αντίστοιχες δράσεις όπως αυτές των σεμιναρίων πρώτων βοηθειών, για τη γραμμή 116000 καθώς και της προληπτικής ιατρικής.

Το Χαμόγελο του παιδιού ως επικεφαλής εταίρος, εκτός ότι συνέβαλλε σε όλες τις δράσεις του έργου, προμηθεύτηκε και μία Κινητή Μονάδα Νεογνών & Παιδιών με σκοπό την ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο καθώς θα είναι διαθέσιμη όποτε χρειαστεί να συμβάλλει.

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΟ Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη υλοποίηση των έργων Intersyc I και Intersyc II, καθώς και στη συμβολή τους στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες παιδιών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Μέσω του έργου Intersyc II και της σύμπραξης δυνάμεων, υλοποιήσαμε σημαντικές δράσεις και ενέργειες για την υποστήριξη, την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Όταν ένα πρόγραμμα τελειώνεις, εμείς δεν σταματάμε εκεί, αλλά συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τα εργαλεία που αποκτήσαμε μέσω του έργου, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις και να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Αγγελική Μπουζιάνη, δήλωσε: «Τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας αποτελούν ένα δομημένο εργαλείο που προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας σε διασυνοριακό, διακρατικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αγαστό παράδειγμα των έργων που χρηματοδοτούμε αποτελούν οι εταίροι του έργου Intersyc II. Το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, η κοινωνική ευαισθησία και η βαθιά ειδίκευση στα ζητήματα που κληθήκατε να διαχειριστείτε συνέβαλαν, όχι μόνο στη επίτευξη των στόχων του προγράμματος μας, αλλά και στη δημιουργία μίας σημαντικής κληρονομιάς και στη συνέχισης της στήριξης στο υπέρτατο ζήτημα που είναι η προστασία των ανηλίκων».

Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, κ. Αθανάσιος Λάπατας, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους του έργου και δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα έργο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 .Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες που μας οδήγησαν να προσαρμοστούμε σε καινούρια δεδομένα, και απολογιστικά πια, μπορώ να πω, με επιτυχία. Ευελπιστούμε να μας δοθεί η ευκαιρία με την νέα Προγραμματική περίοδο να ξανασυνεργαστούμε σε  δράσεις με τον ίδιο σκοπό, διότι αυτό που προσδοκούμε όλοι μας, είναι ένα χαμόγελο από τα παιδιά».

Πετυχημένο και με απτά οφέλη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου ΚομοτηνήςΟ Διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος Εκπαίδευσης- Μπλαγκόεβγκραντ Βουλγαρίας, Ivaylo Zlatanov, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των δράσεων του έργου και ιδιαίτερα όσων υλοποιήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, δήλωσε: «Εμείς, ως εταίροι, είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή μας σε ένα τόσο ουσιαστικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν θετική επίδραση στο επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Η εκπρόσωπος του Nadja Centre Foundation, Sandanski Branch, Rossanka Venelinova, εστίασε στην επιτυχημένη και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των εταίρων, δηλώνοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας από τους οργανισμούς – εταίρους του έργου INTERSYC II και ειδικά “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στην υλοποίηση των εξαιρετικά χρήσιμων δράσεων για την πρόληψη και προστασία των παιδιών στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η δουλειά μας και τα αποτελέσματα των δράσεων του έργου αποδεικνύουν ότι στηριζόμαστε σε μία κοινή αρχή που έχει ως στόχο τη βελτίωση του μέλλοντος και την ασφάλεια των παιδιών μας».

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κοσμίδου Ζωή, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γκαράνης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ιάσμου Όντερ Μουμίν, η Διευθύντρια της Παδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Καρανικολάου Ελένη, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Κοσμίδου Μαριγούλα, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, θεσμών, Συλλόγων και Οργανισμών.