Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης

Με ομιλητή τον Σάββα Καλεντερίδη.
ΘΡΑΚΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 1

Επετειακή εκδήλωσή “Μνήμης και Αξιοπρέπειας” για τα ”100 χρόνια από τη θλιβερή εκκένωση της Ανατολικής Θράκης μας”, διοργάνωσε ο Σύλλογος Θρακών Αργολίδας “Η Θράκη” με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και του Δήμου Ναυπλιέων-ΔΟΠΠΑΤ, στον θεατρικό-κινηματογραφικό χώρο “ΤΡΙΑΝΟΝ” στο Ναύπλιο.

Το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Θεόδωρος Γαβρίλος, ως εκφωνητής, αναφέρθηκε συνοπτικά στο περίγραμμα της ιστορικής εκδήλωσης και στην “τόσο άδικη απομάκρυνση των προγόνων μας από τις πατρογονικές εστίες τους”.

Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης

Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης Πετυχημένη εκδήλωση των Θρακών Αργολίδας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολικής ΘράκηςΑκολούθως ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Αριστείδης Θωμάς, καλωσόρισε εκ μέρους του συλλόγου τους παρευρισκόμενους και χαιρέτησε την εκδήλωση. Αναφέρθηκε, στη “σπουδαιότητα της γνώσης της ιστορίας της Θράκης μας” και στο πλούσιο βιογραφικό του κεντρικού ομιλητή Σάββα Καλεντερίδη.

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωσή ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος.

Κατόπιν, ο Σάββας Καλεντερίδης με την ειδική επιστημονική του κατάρτιση, αναφέρθηκε διεξοδικά και μεστά, και μέσα από ιστορικές πηγές και αναφορές της περιόδου, με ανάλογο οπτικό υλικό, στα ιστορικά γεγονότα, ξεκινώντας από το 1896 και με χρονολογική σειρά, μέχρι την επαίσχυντη “Συνθήκη των Μουδανιών”, τον ξεριζωμό των 250.000 Θρακών από την Ανατολική Θράκη, και την προσφυγιά τους στις ελληνικές περιοχές δυτικά του Έβρου ποταμού.

Εν συνεχεία ο κ. Θωμάς ευχαρίστησε τον κ. Καλεντερίδη για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τον χρόνο και τον κόπο που αφιέρωσε για την ομιλία του, και του προσέφερε τιμητική πλακέτα.

Ακολούθως, το ενιαίο χορευτικό τμήμα των Θρακών-Ποντίων της Αργολίδας, με τις παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές, χόρεψαν θρακιώτικους χορούς, συγκίνησαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Τελειώνοντας, ο σύλλογος παρέθεσε στο κοινό λιτή δεξίωση με αναψυκτικά και γλυκά.

Οι άνθρωποι του συλλόγου μετά την επιτυχία της εκδήλωσης την οποία αγκάλιασε ο Αργολικός λαός με την παρουσία του, υπόσχονται ότι θα πραγματοποιήσουν και άλλες ανάλογες στο μέλλον.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood